Tartu kutsehariduskeskus avab mitu uut eriala

Eleen Laasner
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kutsehariduskeskus.
Tartu kutsehariduskeskus. Foto: Tartu Kutsehariduskeskus

Tänavu on paljud Tartu kutsehariduskeskuse erialad läbinud uuenduskuuri ning avatakse mitu uut eriala. Muutunud on ka sisseastumise tingimused.

IT-valdkonnas saab sügisest õppida noorem-tarkvaraarendajaks. Õppekavas on suur rõhk tarkvara rakenduste projekteerimisel ja väljatöötamisel, sest just programmeerimisoskustega noori spetsialiste ootavad siinsed tarkvarafirmad kõige enam tööle. Uus õppekava ongi loodud koostöös IT-ettevõtjatega, et õpe oleks võimalikult praktiline ning vastaks tööturu vajadustele.

Turismivaldkonnas avab kutsehariduskeskus kaks uut eriala. Reisikonsultant omab head ettevalmistust reisibüroo klientide teenindamiseks, olgu siis kliendi soovidest lähtuvate reisipakettide koostamisel kui ka olemasolevate müügil. Giid on aga hinnatud abimees, kelle teadmistest ja oskustest võivad võita nii vaatamisväärsuste haldajad kui ka neid külastavad turistid.

Esimest korda saab õppida lihatoodete tehnoloogiat ehk lihameistri oskusi. Koka parim abimees lihameister oskab liha tükeldada nii, et esile tulevad selle parimad omadused. Samuti on lihameistri tööks valmistada mitmesuguseid pooltooteid ning sinke, vorste ja muud. Seni spetsiaalselt lihameistri eriala õppida ei saanud, kuigi restoranid, suurköögid, kulinaarid ja tööstused vajavad meistrikäsi.

Ka meesterätsepa amet on hästi ära unustatud vana taastamine. Et kasvab nõudlike klientide hulk, tuleb kasvatada ka keerukamat individuaalõmblustööd oskavaid noori meistreid.

Täiesti uus on aga bürootöö eriala, kuhu oodatakse õppima põhiharidusega noori. Bürootöö on mitmekülgne ja sisaldab infotöö, dokumentide koostamise, asjaajamise ja arhiivindusega seotud ülesandeid.

Kutsehariduskeskusse sisseastumisel on mõned uuendused, mida tasub tähele panna. Kõikidel kandidaatidel tuleb nüüdsest vajalike dokumentide seas esitada nüüd ka motivatsioonikiri, et aidata välja selgitada õppija huve ja eeldusi, põhjendamaks erialavalikut. Kool omalt poolt pakub motivatsioonikirja koostamise koolitust.

Soovi korral saab kandideerida korraga kahele erialale. Sel aastal ei ole tegu enam esimese ja teise eelistuse määramisega, vaid võrdsete valikutega. Need peavad olema hästi läbimõeldud ning seepärast saab kahele erialale kandideerida üksnes karjäärinõustajaga konsulteerides. E-vastuvõtu keskkonnas dokumente esitades kahe eriala valiku võimalust pole, seda saab teha üksnes kohapeal.

Kõige suurem muudatus seisneb aga selles, et esimest korda sai põhihariduse alusel erialadele kandideerida juba kevadisel koolivaheajal. Sestap on kutsehariduskeskusse sisseastumine paljudele noortele rõõmustavalt lõppenud ning nad saavad suvevaheajal rahulikult puhata. Näiteks põhikooli alusel IT-süsteemide nooremspetsialisti eriala õpperühm sai juba kevadel täis ning suviseks vastuvõtuks enam vabu kohti pole.

Need kandidaadid, kes on sisseastumise pingereas veidi tagapool, jäävad oma punktidega igal juhul ootele, kuniks eespool olijad on oma õppima asumise lõplikult kinnitanud. Kool võtab nendega kindlasti ühendust. Kes soovib, võib kandideerida ka uuesti: eelmine avaldus tuleb tühistada ja teha uus avaldus, uuesti dokumente enam tooma ei pea.

Et aga kõigi huviliste küsimustele anda ammendavaid vastuseid, korraldab Tartu kutsehariduskeskus lahtiste akende päeva ehk online-infopäeva, kus saab küsida õppimisvõimaluste, erialade, sisseastumise ja muude koolielu teemade kohta. Lahtiste akende päev on 29. juunil Tartu kutsehariduskeskuse Facebooki lehel.

Sisseastumisdokumente võetakse vastu 29. juunist 31. juulini tööpäeviti kell 9–15 Tartus Kopli 1 või e-vastuvõtu keskkonnas www.khk.ee/vastuvott.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles