Jaanilõke põleb igas vallas

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli.
Jaanituli. Foto: Margus Ansu

Kui esimesed jaanipeod on Tartumaal juba peetud, siis jaaniaja ürituste põhirõhk langeb tänasele ja homsele päevale.

Esimene jaanipidu peeti maha juba 13.juunil Teedla seltsimajas, vahendab Tartu maavalitsuse veebileht. Nagu ajale kohane, kandis see nime Varajane jaanipidu. Ära on põlenud jaanilõkked ka juba Lääniste Linnamäel, Vara külas, Nõo kultuurimajas ja Koosa külas.

Esmaspäeva õhtul on Tartumaal tulemas aga vähemalt üheksa pidu, millest suuremad on arvatavalt Ülenurmel põllumajandusmuuseumis koos laada ja jõukatsumistega, muusikat teeb Rock Hotel. Elva lauluväljakul on kavas suur ühislaulmine. Veel tähistatakse jaaniõhtut Laeva vallas, kus publikule pakutakse tradistsiooniliselt teatrietendust. Teatrit saab näha ka Tähtvere valla jaanitulel Rahingel.

Lähte jaanituli tuleb vaatetorni lähistel, Konguta valla jaanituli Annikoru laululaval ning Puhjas Kavilda kiigemäel. Oma peo peavad ära ka Kambja vald ja Valguta küla Rõngu vallas.

Tartu jaanituli süüdatakse 23. juuni õhtul Raadi mõisapargis. Lisaks tuuakse Raadi järve äärde käsitöötelgid ja näitused, osaleda saab ajalooekskursioonidel. Esinevad Super Hot Cosmos Blues Band, Duo Kulno Malva ja Tõnis Kirsipu ning Boogie Company.

Samal ajal peetakse ka Rõngu vallas jaane. Hiugemäel esineb ansambel IZ-58. Lisaks Rõngu pasunakoor, Valguta Nägusad Moorid jt. Jaaniõhtul Luunja laululaval esineb ansambel Apelsin. Alatskivi Hirveaias algab pidu võidupüha mälestushetkega Vabadussõja mälestusmärgi juures ning pidu jätkub pärast seda. Haaslava valla jaanituld peetakse traditsiooniliselt Kurepalu lauluväljakul. Pidu käib ka Peipsi ääres, kus aset leiab Meeksi valla jaaniõhtu Mehikoormas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles