Pildid: mudelautode kollektsionäärid tõid masinad muuseumisse

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu mänguasjamuuseumis avati täna näitus «Korralik kaos. Poiste mängud», kus on väljas enam kui 1300 mudelautot kolme kollektsionääri kogudest. Lisaks pakub näitus rohkelt mõtteainet, mis saab mänguautodest siis, kui nendega enam keegi ei mängi.

Näitusel saab näha nii Nõukogude Liidus toodetud mudelautosid kui ka tänapäevaseid toonaste mudelautode koopiaid.

Kõige suurema osa mudelautodest pärinevad Tartu kollektsionääridelt Gert Kaiolt ja Margo Koolilt, kes kahepeale on näitusele välja pannud tuhatkond automudelit. Nende kollektsioonid on nii suures mahus eksponeeritud esmakordselt. 

Foto: Kertu Kula

Kaio sai oma esimese mudelauto 1978. aastal ning tema kogus on praegu umbes 1600-1700 erinevat mudelit. Kool hakkas mudelautode vastu huvi tundma samuti väikese poisina. Oma esimese Volga sai ta näärivanalt 1979. aastal ning hetkel on tema kogus umbes seitsesada Vene automudelit.

Iga kuu lisandub

Gert Kaio rääkis, et iga tema autoga käib kaasas lugu, mis on erinev ja eriline, ning seega kõige lemmikumat mudelit tal kollektsioonis pole. Ta lisas, et leidub küll automarke, mis talle kõige enam meeldivad nagu näiteks vanad Volgad ja Moskvitšid, mida on ka proovinud mudelitena hankida võimalikult erinevaid.

Tartu kollektsionäärid pole sugugi mudelautode kogumist lõpetanud, vaid masinaid lisandub pidevalt. «Ma arvan, et eelmisel ega ka sellel aastal polnud sellist kuud, kus ühtegi autod pole kogusse lisandunud,» sõnas Kaio. Uued autod tulevad tema sõnul aga peamiselt tehastest ning ka oksjonitelt, täikadelt ja laatadelt.

Kool ütles, et hobi on muutunud aastast aastasse aina kulukamaks. Ta kinnitas, et näiteks kõige kallimate ja haruldasemate Vene mudelautode hinnad algavad viiesajast eurost ja selliseid võib leida ka tema mudelautode kogust.

Matchbox

Ungari instituudi abiga on Tartusse toodud ungarlase Zoltán Luptáki mudelautode kollektsioon, mis koosneb Matchboxi kaubamärki kandvatest autodest. Ungarlase kogusse kuulub kolmsada Matchboxi ning sada viiskümmend erinevat väikest lennukit.

Foto: Kertu Kula

Lupták sai oma esimese mudelauto kolmandaks või neljandaks sünnipäevaks. Nooremana ta koguga aktiivselt ei tegelenud, kuid ühel hetkel avastas sõidukid uuesti ja tutvus erinevate kollektsionääridega.

Näitus «Korralik kaos. Poiste mängud» jääb mänguasjamuuseumis avatuks kuni novembri keskpaigani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles