Tartu kavandab bussides nutitelefonil põhinevat piletisüsteemi

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnaliinibuss
Tartu linnaliinibuss Foto: PM/SCANPIX

Tartu linnavalitsus ja T Grupp AS sõlmisid ühiste kavatsuste protokolli, et võtta ühistranspordis esimesena Eestis kasutusele ideevõistluselt Ajujaht tuntud Jiffi süsteem.

Uus piletimüügikanal võimaldab osta bussipileteid mobiiliga senisest mugavamalt. Süsteemi abil ei pea nutitelefoni omanik oma virtuaalset piletit üldse «piiksutama» või millegi vastu panema, vaid piisab sellest, kui nutitelefonile pileti ostnud inimene siseneb bussi.

T Grupp ASi juhatuse liige ja Jiffi juht Andres Osula selgitas, et Jiffi on maailmas esimene mobiiltelefoni maksel põhinev käed-vaba-piletimüügisüsteem, millega käib sõidupileti eest tasumine ja sõitude registreerimine täiesti automaatselt.

«Eelmisel nädalal Milanos toimunud rahvusvahelise ühistranspordi assotsiatsiooni UITP messil pälvis Jiffi paljude Euroopa linnade suurt huvi, kuid meile teeb heameelt, et saame Jiffi esmakordselt kasutusele võtta just Tartus,» lausus Osula.

«Et ühistranspordi populaarsus veelgi kasvaks, tuleb pakkuda sõitjatele laia valikut mugavaid piletiostuvõimalusi. Teisalt on parimad niisugused kanalid, mis võimaldavad koguda infot piletinõudluse kohta liinivõrgu planeerimiseks ega suurenda ebamõistlikult piletiraha kogumise kulusid,» selgitas Tartu linnapea Urmas Klaas.

Esialgsete plaanide kohaselt kavatsetakse võtta uus piletimüügikanal kasutusele käesoleva aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles