Kaagvere tüdrukutekooli tulevad peagi ka poisid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaagvere erikooli kasvandikud.
Kaagvere erikooli kasvandikud. Foto: Sille Annuk

Sel ja järgmisel aastal õpivad ning elavad Kaagvere erikooli õpilased ajutises koolimajas. Kui plaan ei lähe vett vedama, on erikoolil paari aasta pärast uus koolimaja ja tüdrukutel koolivennad.


Riigi Kinnisvara AS valmistab ette Kaagvere erikooli uue koolikompleksi rajamist vanast koolimajast veidi eemale. Kui see haridus- ja teadusministeeriumi kava järgi 2012. aastal valmis saab, hakkavad selles õppima probleemsed tüdrukud kogu Eestist ning Lõuna-Eesti keerulise loomuga poisid.

«Normaalne,» kommenteerisid eile lõbusat õpetajate päeva pidanud Kaagvere erikooli mõned tüdrukud poiste saabumist kooli. «Ükskõik, olen siit varsti läinud,» ütlesid teised.

«Poiste siia toomine on põhimõtteline lähenemine uut moodi erikoolile,» selgitas Kaagvere erikooli direktor Sirje Hänni. «Tavakoolis õpivad ju poisid ja tüdrukud koos, ka asenduskodudes elatakse nii. See on noorte inimeste re­sot­sialiseerimine ehk neile uute väärtuste andmine.»

Kaagvere erikoolis käib praegu 20 tüdrukut. Direktori sõnul kavandatakse uus kool ehitada 60 õpilasele. Riigi Kinnisvara ASi projektidirektor Andrus Kõre uue kooli suurust veel välja ei öelnud, sest uue kompleksi detailplaneeringu koostamine käib.

Kui detailplaneering valmib ja Mäksa vallavolikogu sellega soostub, ehitab Riigi Kinnisvara AS Kaagvere küla külje alla koolimaja, nõustamiskeskuse ja õpilastele kuni kümme pereelamut ning rajab nende hoonete juurde spordiväljakud ja haljasalad. Iga elumaja hoov ümbritsetakse piirde või hekiga.

Emajõe luhale on kavandatud puhkeala, kuhu võib teha näiteks jalgradasid looduses viibimiseks ja puhkekohti.

Uus kompleks võtab enda alla 10,5 hektarit.

Pole saladus, et Kaagvere mõned tüdrukud panevad koolist plehku. Kas uus erikool saab õpilaste koolis hoidmiseks kõrge tara? «Kõrget müüri kooli ümber ei tehta, meil tuleb avatud kool, aga kui avatud, selgub veidi aja pärast,» vastas Hänni.

Uus koolikompleks on ette nähtud piirata kogu perimeetril ehk kindlustatud või kaitstavat ala piiraval kinnisel joonel kuni kolme meetri kõrguse valvatava piirdega, ütles Kõre. «See annab selge signaali, kus asub kooli territoorium,» lisas ta. Kõigi majade ümbrus valgustatakse.

Kompleksi valmimine on kavandatud osade kaupa. Uue erikooli hinnast on Kõre sõnul veel vara rääkida, sest täpselt ei ole teada, kui suured uued hooned tulevad.
Erikooli vanadele hoonetele otsitakse tulevikus uus omanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles