Tartu Ülikool: kõrgkooli valikut mõjutab elukoht

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Margus Ansu

Turu-uuringute ASi uuringu põhjal eelistab Tartu Ülikooli edasiõppimiseks 67 protsenti uuringus osalenud abiturientidest, Tallinna Tehnikaülikooli populaarsus on kasvanud 72 protsendini.

Tartu Ülikooli vastuvõtu peaspetsialist Kaja Karo ütles, et Tartu Ülikooli populaarsus ja maine on endiselt kõrgel, mida kinnitab ka teine, TNS Emori ülikoolide maine uuring. «Sealt nähtub, et TÜ on kuuel järjestikusel aastal Eesti mainekaim ülikool, mille tuntust hindas kõrgeks 81 protsenti vastajatest,» rääkis ta.

Karo lisas, et potentsiaalsete sisseastujate osakaalu mõjutab abiturientide järjepidev vähenemine, sest iga aastaga jaguneb järjest vähem abituriente Eesti suuremate kõrgkoolide vahel. Kuna nii Tartu kui ka Tallinna ülikoolid pakuvad abiturientide seas populaarseid erialasid, tulevad siin Karo sõnul mängu abiturientide geograafilised eelistused ehk kus keegi soovib kõrgharidust omandada.

Populaarsed on meditsiin ja IT

«Uuringud on näidanud, et potentsiaalsed sisseastujad on ratsionaalse mõtlemisega ja ülikooli valikul võivad saada määravaks rahalised võimalused,» rääkis ta. «Näiteks Tallinnast Tartusse õppima ja elama tulemine toob endaga paratamatult kaasa rohkem kulutusi kui Tallinna õppima jäädes.»

Karo sõnul on varasematel aastatel Tartu Ülikooli laekunud palju avaldusi õigusteaduse, arstiteaduse, IT ja füsioteraapia erialale. «Kuhu sel aastal kõige rohkem avaldusi laekub, selgub kandideerimisperioodi lõpus, ent usun, et ülalnimetatud uuring annab läbilõike tänavuste abiturientide eelistatud erialadest, kuhu võib ehk oodata suuremat kandideerimist,» rääkis ta.

Uus õppekava Tartu Ülikoolis

* Infotehnoloogiliste süsteemide arendus TÜ Narva kolledžis

Varasemate õppekavade alusel koostatud õppekavad

* Võõrkeeleõpetaja (MA)

* Euroopa keeled ja kultuurid (MA)

Täiendatud või omavahel liidetud õppekavad

* Geoloogia ja keskkonnatehnoloogia (BA)

* Humanitaar- ja sotsiaalainete õpetamine põhikoolis (BA)

* Füsioteraapia (BA)

* Riigiteadused (BA)

* Muusika (TÜ Viljandi kultuuriakadeemia)

* Info- ja teadmusjuhtimine (MA)

* Eesti keele ja kirjanduse õpetaja (MA)

* Etnoloogia ja folkloristika (MA)

* Kehaline kasvatus ja sport (MA)

* Ärijuhtimine (MA)

Allikas: Tartu ülikool 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles