Galerii: trükist tuli Gustav Sule mälestusvõistluste raamat

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärastlõunal esitlesid Daimar Lell ja Kalle Voolaid Eesti Spordimuuseumis rohkem kui 250-leheküljelist kogumikku «50 Gustav Sule mälestusvõistlust. Nimed. Numbrid. Lood», mis annab ülevaate Eesti pikimate traditsioonidega kergejõustikuvõistlusest.

«Näeb hea välja,» tunnustas autoreid tuntud spordiürituste korraldaja ja ka tänavuste Gustav Sule mälestusvõistluste üks eestvedajaid Mati Lilliallik. «Ka sisu on korralik,» kinnitas Kalle Voolaid, kes on kogumiku üks autoreist. Idee raamatu loomiseks andis omakorda Lilliallik ja Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi juhatuse esimees Harry Lemberg.

Aasta tagasi viljakale pinnasele langenud ideest koorus ajapikku vägev teos, kus lisaks võistlustele ja tulemustele antakse edasi ka päris kena hulk Eesti spordiajalugu ning Tartu staadionide lood.

Teose väljaandmist püüti ajastada Sule 51. mälestusvõistluste ajaks ja eile hommikul saabuski spordimuuseumi tagumise värava juurde veoauto trükikojast.

Raamatu koostamisel oli palju abi vabatahtlikest, spordientusiastidest, kes on aja jooksul kogunud materjale ja üles kirjutades talletanud väärtuslikku informatsiooni. Üks neist on näiteks Rein Aule, kelle omaaegsed kaustikud olid ühe lõputööd kirjutava tudengi käes. Lõputöö kaitsmiseni tudeng sel kevadel küll ei jõua, kuid Aule kaustikuid tahab ta uurimiseks kindlasti tagasi saada. Lell ja Voolaid jõudsid oma raamatuga aga kenasti valmis.

Kõige raskem oli kokku koguda teavet võistluste sünniloost ja kaugemat ajalugu, rääkis Voolaid. Paljuski tänu abilistele saigi ajaloo osa nii hästi kirja, lisas ta.

Sule mälestusvõistlused sündisid koos ülikooli staadioniga ning arvestades, kui palju kõrgetasemelisi tulemusi seal on tehtud, siis see staadion sportlastele kahtlemata meeldib, lisas Voolaid. Ehkki ülikooli staadion on võistluste kodu, peetakse Sule memoriaali viimastel aastatel Tamme staadionil. Seal on hetkel paremad tingimused, kuid tulevikus loodab ülikool leida raha ka oma staadioni korrastamiseks.

Rahaliselt toetasid teose ilmumist Tartu linn reservfondist ja kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles