Kainenemise lugu koputab südametunnistusele

Marite H. Butkaite
, Teatriteaduse tudeng
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elu nautiva Pärmi Jaagu stseenis täidab Robert Annus lavaruumi edukalt üksinda.
Elu nautiva Pärmi Jaagu stseenis täidab Robert Annus lavaruumi edukalt üksinda. Foto: Kristjan Teedema

Esialgu lihtsana näiv ammu-ammu kirjutatud lavalugu, kus viinaund magav sulane soovitakse muuta karskemaks, polegi tegelikult nii lihtne, vaid peidab endas mitmeid kihte ja lugusid.


Paar aastat tagasi lavakooli lõpetanud Juss Haasma debüütlavastus «Pärmi Jaagu unenägu», mis esietendus Tartu Uues Teatris 30. septembril, on üpriski õnnestunud.

Eesti ajakirjanduse isa papa Jannseni kirjutatud tekst on toodud tänapäeva ning tundub, et on probleeme ja olukordi, mida aeg ei ravi. Puust ja punaselt tehakse meile selgeks, mis on ikkagi viinakurat ning kuidas see inimesele ja tema lähedastele mõjub.

Ja oleme ausad, mitmekihiline lavastus koputab valusalt ka praeguse aja inimeste südametunnistusele ning paneb mõtlema, milline on meie ja alkoholi suhe.

Kontrastidest tervik

«Pärmi Jaagu unenäos» on peidus mitmeid kontraste, mis moodustavad nauditava terviku. Tegevus on toodud tänapäeva, kuid vaatajate ees räägitav keel on jäänud vanamoodsaks ja üllataval kombel ei mõju see ebaloomulikult. Asjad muutuvad, kuid sisu jääb samaks, olgu siis tegemist rubla või krooniga.

Esimene ja teine vaatus on vastandlikud nii keskkonna kui ka väljenduse poolest. Algne «päris maailm» muutub unenäoks, mis on etendus etenduses. Vihast saab rahu, pidev ringijooksmine läheb üle sammudeks, tume baariruum asendub heleda magamistoaga.

Kristiina Põllu leidlik lavakujundus loob trupile hea mängumaa, kus ei leidu ebavajalikku. Vähese abil on saavutatud maksimaalne tulemus.

Tugevad rollid

Robert Annus teeb Pärmi Jaaguna tugeva rolli. Ta annab hästi edasi purjus inimese loogikat ja olekut ning suudab elunautimise stseenis üksinda edukalt lavaruumi täita.

Laura Petersoni Pärmi Liisu annab selgelt edasi seda, mis on olude sunnil tuttav nii mõnelegi naisele – valu, mida tekitab viinaprobleemiga mees, ja püüd ikkagi edasi elada, aeg-ajalt kirglikult südamest kiruda ja teinekord nutma puhkedes kannatust välja valada.

Mängu poolest ei jää maha ka trupi teised liikmed. Ain Mäeots teeb kõrtsipidajana muheda rolli, olles Pärmi Jaagule ühtaegu nii joomakaaslane kui ka südametunnistusele koputaja. Kersti Heinloo ja Markus Luige tegelased pakuvad vajaduse korral arvamust ja abi.

Juss Haasma on loonud lavastuse, mis on meeleolukas tervik. Tulemus on sündinud koostöös näitlejate, sõna, muusika ja valgusega. Samuti on tehtud suur töö dialoogide vahele loodud pantomiimilaadsetes stseenides, mis on täpselt viimistletud ja peaaegu sama kõnekad kui sõnad.

Kokku on sulatatud näitlejate mäng, muusika, liikumine ja valgus. Seda eriti esimeses vaatuses, mis omakorda näib rõhutavat elunautlemise teemat.

Ideaalne meelelahutus

«Pärmi Jaagu unenägu» on ideaalne meelelahutus. Pärast pikka tööpäeva harutab see lahti vaataja kokkujooksnud meele, vaatluse all olev teema on ühel või teisel moel tuttav paljudele.

Vastukaaluks sisaldab Juss Haasma debüütlavastus ka sügavamat mõõdet, andes mõtlemisainet ja viidates kogu ühiskonna ja üksikute inimeste valupunktidele.

Etendused Genialistide klubis
• Tartu Uue Teatri kolmanda hooaja esimene uuslavastus «Pärmi Jaagu unenägu» esietendus Genialistide klubis 30. septembril.
• Kahevaatuselises muusikarohkes lavastuses on palju suitsu, ka tubakasuitsu.
• Mängivad vanemuislased Robert Annus, Markus Luik ja Ain Mäeots ning Laura Peterson Theat­rumist ja Kersti Heinloo Eesti Draamateatrist.
• Tekst Johann Voldemar Jannsen ja Juss Haasma, lavastaja Juss Haasma, kunstnik Kristiina Põllu.
• Järgmised etendused Genialistide klubis 5. ja 11. oktoobril.
Allikas: Tartu Uus Teater

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles