Animafestivalil kõlas aplausi asemel klõbin

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmiseansid olid vanas trükikojas Kastani 38.
Filmiseansid olid vanas trükikojas Kastani 38. Foto: Kristjan Teedema

Hollandlase Luuk van Hueti ja eestlase Lemmit Kaplinski sõprusest sugenenud mõte näidata Amsterdami animafilmifestivali «Klik!» paremikku Tartus andis nädalavahetusel esimese vilja.


Noor-Eesti loomekeskuses (NELK) vaatas oktoobri kolmel esimesel päeval ja õhtul animafilme kahelt ekraanilt ühekorraga kümnete kaupa põhiliselt tudengiealisi tartlasi ja Tartu külalisi.

Kõikidel neil oli näpu vahel pisike suure suuga konna kujuline plastist vigur, mis kokkuvajutamisel tekitab klõpsu. Nendest vidinatest sai nime tänavu neljandat korda Amsterdamis peetud festival «Klik!». Samasisulise nime «Klõps!» sai ka festival Tartus.

Luuk van Huet ja tema kaks kaaslast olid Hollandist kaasa toonud värvilised plastkonnad, mõistagi ka oma festivali tänavuse filmiparemiku.

Tartu «Klõps!» seda oma esimesel seansil näitaski. Enne projektorite käivitamist juhtis aga siinne peakorraldaja Edvin Aedma tähelepanu asjaolule, et Tartu vaatajate ette jõuab Hollandisse saadetud peaaegu tuhandest filmist tehtud valikust omakorda tehtud valik.

Aplausi asemel

NELKis saatis iga filmi lõputiitreid publiku tavakohase aplodeerimise asemel klõpsutamine. Klõbin täitis suure saali ka teistel kavas olnud seanssidel: Eesti, rahvusvaheline ja Hollandi animatsioon ning Eesti tudengianimatsioon.

Vaatajate hulgas oli kostümeeritud animefänn Aleksandra Vaabel, kes õpib Kehtna põhikoolis. Ta oli Emajõelinnas filmihuvi pärast eelmiselgi nädalavahetusel, kui Tartu anime­klubi Asashio oli kutsunud Athena keskusesse ani­me­fänne. Kõrvutades kaht festivali, tõi ta NELKist esile võimaluse vaadata palju mitmete riikide filme.

Neli aastat hiljem

Eile lõppenud festivali konsultant Lemmit Kaplinski on Kastani 38 vanas trükikojas tegutseva NELKi üks juhte. «Klõps!» on NELKi esimene suurem avalikkusele suunatud ettevõtmine.

«Igal seansil oli umbes 50 inimest,» ütles ta. «Tartu kohta on see päris hea, pealegi tulime täiesti eikusagilt. Amsterdami tänavune festival oli neljas, esimesel aastal oli neil umbes 200 vaatajat, sel aastal 6000 vaatajat. Me tahame 2013. aastal samuti 6000 vaatajat.»

Festivali «Klik!» auhinna andis Luuk van Hueti juhitud rahvusvaheline žürii välja vaid lühi- ja tudengifilmide kategoorias. Suure täispuhutava mõõkvaala sai filmi «Eesti mees» eest Kudrun Vungi. Austava esiletõstmise tõi Pille Tammejõele tema «Raua needmine».

Kolm päeva filme
• Animatsioonifestival «Klik! Estonia // Klõps!» oli 1., 2. ja 3. oktoobril Noor-Eesti loomekeskuses.
• Kavas oli ühtekokku üle 60 filmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles