Tartu reformierakondlased ei esitanud peaministrile oma kriitilist pöördumist

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas kohtus reedel õhtul Tartu raekojas Reformierakonna Tartu piirkonna liikmete ja juhatusega.
Peaminister Taavi Rõivas kohtus reedel õhtul Tartu raekojas Reformierakonna Tartu piirkonna liikmete ja juhatusega. Foto: Kristjan Teedemaa

Täna õhtul Taavi Rõivasega kohtunud Tartu reformierakondlased otsustasid jätta nädala alguses valmis kirjutatud ja praegust koalitsioonilepet kritiseerinud pöördumise esitamata.

Tartu linnapea ja reformierakonna Tartu piirkonna esimees Urmas Klaas ütles, et neil oli olemas vaid pöördumise kava. «Tartu piirkonna juhatus asus seisukohale, et pöördumine on vajalik teha vaid siis, kui me ei saa rääkida. Aga täna pole sellist probleemi. Meil oli väga sisuline vestlus nendel teemadel, mis meie inimestele muret teeb,» ütles Klaas pärast kohtumist.

«Valdavalt olid kriitilised mõtted nende punktide üle, mis pole Reformierakonna poolt koalitsioonilepingusse kirjutatud. Kui me näiteks räägime mootorikütuse aktsiisi tõusust katteallikana, siis on oluline, et see raha läheks Tallinna-Tartu maantee ehitusse,» lausus Klaas.

Koalitsioonilepingut ei avata

Klaas tunnistas, et erakonnas on eriarvamusi, kuid mingit tüli või sõjakirvest pole üleval olnud. Sama kinnitas pärast kohtumist ka peaminister Taavi Rõivas. «Pole olnud mingit sõjakirvest. Tegelikult oli see õhkkond sõbralik ja konstruktiivne. See on ju täiesti aktsepteeritav, et mõnedes küsimustes jääb mõni erakonna liige eriarvamusele,» lausus Rõivas.

Peaministri sõnul on alati võimalus, et koalitsioonileping võetakse uuesti lauale, kuid hetkel pole see aktuaalne. «Välistama seda ei peaks. Aga seda, et me neid eelnõusid, milles valitsus on juba kokkuleppele jõudnud, hakkaks pea peale pöörama või ümber tegema, oodata ei maksa. Need asjad on valitsuse poolt kokku lepitud poliitika ja selle me viime ka ellu,» kinnitas Rõivas.

«Selge on see, et Reformierakonda kuulub mitu inimest, kes seisavad hotellide huvide eest ja selge on ka see, et riigi kui terviku huvid on mõnevõrra erinevad kui hotelliettevõtjate huvid, aga üldiselt aktsepteeritakse lõpptulemust,» lisas Rõivas.

Kriitika jäi vaid paberile

Reformierakonna Tartu piirkond koostas selle nädala esmaspäeval peaministrile pöördumise kavandi, milles kritiseeriti tugevalt kevadel sõlmitud koalitsioonilepet. Pöördumise tekstis oli muuhulgas öeldud, et koalitsioonileping ja sellega kaasnevad maksumuudatused ei ole kooskõlas liberaalse maailmakäsitluse aluspõhimõtetega ja mõjuvad Eesti majanduse konkurentsivõimele pärssivalt.

Samuti öeldi pöördumise kavandis, et praegune koalitsioonileping on rahvale ülejõukäiv ning ebaõiglane ettevõtjate suhtes. Mootorikütuse aktsiisist laekuv raha peaks minema taristu korrashoidu, mitte sotsiaalvajaduste aukude lappimiseks.

Kavandis tegid Tartu reformierakondlased Eesti Reformierakonna juhatusele ja riigikogu reformierakonna saadikutele ettepaneku veel kord läbi kaaluda koalitsioonilepinguga võetud kohustused ning viia need tasakaalu Eesti tegelike võimalustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles