Türi kolledži saatuse otsustas rektoraat üksi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi kolledži tudengid.
Türi kolledži tudengid. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Neljapäeval esimest korda avalikkuse ette jõudnud plaan tuua Tartu Ülikooli Türi kolledži õpe ülikoolilinna tabas mitmeid asjaosalisi suure üllatusena ning tõstatab rohkelt küsimusi.


Tartu Ülikooli otsus tuua Türi kolledži keskkonnakorralduse ja planeerimise õppekava Tartusse tuli ootamatult teiste hulgas ka Türi kolledži direktorile Timo Kikasele. Ta märkis, et sai Türi kolledži töö lõpetamisest teada neljapäeval.

«Tegemist on praegu rektoraadi otsusega ning ülikooli nõukogu ei ole seda arutanud,» märkis Kikas.

TÜ õppeprorektor Birute Klaas rääkis aga, et Türi kolledži otstarbekuse teema on keskkonnaministeeriumi ning haridus- ja teadusministeeriumiga olnud arutluse all juba viis aastat.

Küsimusele, mis seisukohal on selles teemas TÜ kõrgeim otsustuskogu ehk nõukogu, vastas Klaas, et nõukogul on võimalus kaasa rääkida oktoobri lõpus ülikooli nõukogu istungil, kus tuleb arutluse alla vastuvõtueeskiri järgmiseks aastaks. Siis otsustatakse ka vastuvõtt Türi kolledži õppekavale.

Teistel kolleditel mureta

Birute Klaas selgitas, et Eestis on praegu 38 keskkonna eriala õppekava, mida on liiga palju, ning 129 tudengi ja kolmeliikmelise akadeemilise personaliga pole Türi kolledži ülalpidamine kindlasti otstarbekas. Samas teisi TÜ kolledžeid sama saatus ees ei oota, lubas Klaas.  

Rasmus Pruus lõpetas Türi kolledži kolme aasta eest ning töötab praegu edukalt valitud erialal. Noormees jäi sealse õppega rahule. Türil oli Pruusi kinnitusel tõesti kolm õppejõudu, ülejäänud käisid loenguid andmas Tartust.

Õppetingimused olid noormehe hinnangul uues hoones väga head, kuid laborikatseid pidi käima tegemas Tartus. See muutub ilmselt nüüd paremaks, nentis noormees.

Kesk-Eesti jääb tühjaks

Mitmed Pruusi kursusekaaslased olid Kesk-Eestist. Timo Kikas pakkus, et kolledži äraviimine Türilt toob piirkonnale regionaalselt tagasilöögi.

Sama leidis ka 30. septembril kolledži pärast erakorralisele istungile kogunenud Türi vallavalitsus, kelle arvates loovad niisugused ümberkorraldused aluse Kesk-Eesti ääremaastumisele.

Lisaks toob küsimusi kaasa ka Türi kolledži praeguse hoone saatus. Türil Viljandi 13b asuv hoone kuulub Türi linnale ning on Kikase andmete kohaselt antud ülikoolile 99 aastaks tasuta rendile. Nüüd tuleb leida majale uus rakendus.
Birute Klaas selles probleemi ei näe. Majas pole praegugi ainult õppetöö ning Türi linnaga on ülikoolil kavas läbi rääkida, et seal võiks tegutseda keskkonnahariduskeskus ja TÜ täiendusõppekeskus. 

TÜ Türi kolledž
• Õppetöö käib Türil selle õppeaasta lõpuni ning 2011. aasta sügisest peavad tudengid jätkama õpinguid Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles