Noored piltnikud püüdsid fotodele taevakehi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa teleskoobi ablil peegelkaameraga pildistatud Kuu.
Ahhaa teleskoobi ablil peegelkaameraga pildistatud Kuu. Foto: Kairo Kiitsak

Teaduskeskus Ahhaa koostöös Tartu Tähetorni ja Tartu observatooriumiga Tõraveres korraldas sel nädalal Jõgevamaa gümnaasiumi õpilastele astrofotode tegemise kursuse. Keskuse katusel asuva teleskoobi kaudu said huvilised pildistada Kuud, Veenust, Jupiteri ja Saturni.

Tegemist oli päris esimese korraga Eestis kui sellist kursust õpilastele korraldatakse. Ahhaa planetaristi Margus Aru sõnul oli uut asja proovivate õpilaste huvi pildistamise vastu suur. Astrofoto valikkursuse läbinud noored said tegeleda millegagi, millega neist keegi varem polnud kokku puutunud.

Teaduskeskuse katusel saab astrofoto kursuse vältel teha fotosid iga aparaadiga, mis on vähegi võimeline tegema pilte. Nii pildistatigi läbi teleskoobi nende vahenditega, mis parajasti kaasas olid.

Lisaks fototeadmistele said astrofoto valikkursuse raames selgeks astronoomia algtõed, õpiti tundma tähtkujusid ja taevas olevate objektide leidmist. Läbiti ka praktiline töö ning õpiti saadud fotosid töötlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles