Tartus koolitatakse taas Ukraina armee meedikuid

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Vaba Ukraina eestvedamisel saabus Tartusse koolitusele teine grupp Ukraina sõjaväemeedikuid. Fotol näitab KVÜÕA sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse instruktor nooremveebel Riho Runnel, kuidas käib luunõela paigaldamine.
MTÜ Vaba Ukraina eestvedamisel saabus Tartusse koolitusele teine grupp Ukraina sõjaväemeedikuid. Fotol näitab KVÜÕA sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse instruktor nooremveebel Riho Runnel, kuidas käib luunõela paigaldamine. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kaitseväe ühendatud õppeasutustes toimub sel nädalal teine tänavune meditsiinikursus Ukraina armee ja vabatahtlike pataljonide paarikümnele meedikule. Esimene grupp käis Tartus väljaõppel märtsis.

Seekordse kursuse eesmärk on anda osalejatele ettekujutus lahingus kannatanu käsitlemise põhimõtetest. Kursust juhendavad kaitseväe ühendatud õppeasutuste ja erinevate väeosade meditsiiniinstruktorid ning üksikud tsiviilmeedikud.

Tartu Postimehega suhelnud kursuslased hindasid Tartust saadud koolitust kõrgelt. «Enamik meist oskas juba enne väga palju, aga me oleme seda kõike praktiliselt ise õppinud. Muidugi on meil ka Ukrainas olnud samasuguseid kursusi, aga siin meie teadmised struktureeritakse. Iga asi asetub omale kohale. Ja see on väga hea,» lausus grupi liige Taras Zhylin.

«See on hea võimalus asju õigesti õppida ja sellest on olnud väga palju kasu,» lisas Andry Salahornyk, kes pidas siinseid õpi- ja elamistingimusi väga heaks.

Grupi liikmete sõnul siirdub osa neist Ukrainasse naasmise järel taas rindele, sest kuigi ametlikult peaks riigis kehtima rahu, käivad osas piirkondades endiselt lahingud.

«Teeme nii nagu kästakse. Mõni jääb õppesse, mõni läheb rindele. Nii õpetama kui ka osalema. Meie ülesanne on anda edasi need teadmised, mis me siin omandame,» lausus Taras. Ta tõdes, et keegi ei oska öelda, millal praegune sõjategevus Ukrainas lõppeb. «Meie soovist üksi ei piisa. See kõik sõltub suurest poliitikast. Kellegi jaoks on see sõda, aga keegi teenib selle pealt kasumit.»

Lisaks õppeasutustes peetavale õppele tegid kursusel osalejad tutvumisvisiidi ka Tartu kiirabisse ning Maarjamõisa erakorralise meditsiini osakonda. Kursus kestab pühapäevani, kui toimub kompleksharjutus, kus tehakse kõik kursusel õpitu praktiliselt ettemängitud situatsioonis läbi. Kursuse organiseeris MTÜ Vaba Ukraina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles