Tartu kunstimuuseum avas Matti Miliuse mälestusnäituse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kesksemaid maale on Peeter Mudisti «Milius künkal».
Näituse kesksemaid maale on Peeter Mudisti «Milius künkal». Foto: Magus Ansu

Tartu kunstimuuseum avas täna oma kunstikoguja Matti Miliuse mälestusnäituse. Muuseumi kogude kuraatori Tiiu Talvistu teatel on väljapanekus mitmete kunstnike portreed Matti Miliusest (1945–2015). Ühtekokku on kunstikabinetis vaatamiseks seatud 11 teost.

Matti Milius on ilmselt üks enim jäädvustatud isik meie kunstiloos. «Oli ju Matti teeneline modell paljudele kunstikooli õppuritele. Samas on teda jäädvustanud ka mitmed tuntud kunstnikud. Neist on selles väljapanekus üks silmapaistvamaid Peeter Mudisti maalitud «Milius künkal»,» lisas Tiiu Talvistu.

Tartu kunstimuuseum omandas Miliuse kunstikogust aastate jooksul 138 teost, mille hulgas on nii eesti avangardi klassikasse kuuluvaid teoseid kui ka vene põrandaaluse kunsti suurkuju Ilja Kabakovi töid.

«Matti oli muuseumile keerukaks partneriks, kuna tema eufooriline loomus ei võimaldanud rahulikku kooseksisteerimist,» lisas Tiiu Talvistu. «Samas on tänu sellele koostööle ja Eesti kultuurkapitali toetusele nüüdseks meie kogus mitmed eesti kunstile olulised tööd, mis nõukogude ajal, kui ametlik kunstipoliitika neid tõrjus, leidsid tee Matti kogusse.»

17. juunini avatud näitusel saab vaadata töid, mille autorid on Kaire Nurk, Peeter Mudist, Merike Orav, Aapo Pukk, Mara Rikmane jt autorid. Neljal teosel on autor teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles