Kadunud hobuse saaga võib jätkuda Soome kohtus

Raavo Raadik
, hobumaailm.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Antonio võistlushoos. Temaga ratsutab Kullo Kender.
San Antonio võistlushoos. Temaga ratsutab Kullo Kender. Foto: Külli Tedre

Läinud suvel Tartumaalt Luunjast kadunud hobuse, San Antonio saaga kogub vaikselt tuure. Ratsu öist äraviimist uurib Eesti politsei, lisaks plaanivad pika ninaga jäänud eestlased algatada kohtuasja Soomes.


Eesti tippratsutaja Urmas Raagi väiteil saabki San Antonio omanikupoolset salajast äraviimist Luunja tallist nimetada ainult varguseks, eriti pahandab meest tõsiasi, et omavolitsenud omanik on Soomes teinud ratsule uued dokumendid, mille alusel on hobune Soomes juba jõudnud võisteldagi.

«Tulla öösel pimedas talli. Viia vilistades kõigile kokkulepetele salaja hobune ja teavitada sellest meid alles järgmise päeva õhtul? See ei ole ilus käitumine,» kurjustas Raag.

Ta pahandas sellegi üle, et hobuse viinud omanik jäi Luunja talli haldavale ettevõttele võlgu tasu nelja aasta eest, mis San Antonio viibis Luunjas: «Hobuse pidamine on kallis. Söök, vitamiinid, hooldamine... Veel kaks aastat tagasi ei teadnud me üldse, mis selle hobusega edasi teha. Kas temast saabki kunagi asja? Siis hakkas temaga tegelema Kullo Kender ja hakkasid tulema ka esimesed märkimisväärsed tulemused. Nende saabumisel tekkiski omanikul Soomest uuesti huvi San Antonio vastu, sest looma müügihind ronis vaikselt ülesmäge.»

Raag heitis pisut valgust ka hobuse omandisuhetele. «Meil oli kokkulepe, et piltlikult öeldes pool hobust kuulub meile. Meie käes olid ka kõik hobuse dokumendid, mis praeguseks on Eesti politsei käsutuses. Veel mõni aeg enne hobuse äraviimist arutasime omanikuga võimalikku müüki. Siis suhtlesime küll rahulikult, ei mõista, millest selline käitumine,» kirjeldas Raag.

Nüüd kavandatakse Raagi sõnade järgi hobuse äraviimine vaidlustada Soome kohtus. «Rääkisime juhtunust Soome hobuseinimestega. Nemadki olid sellisest käitumisest hämmingus.»

Nüüd ollakse juba omavahel kokku lepitud, et kuigi hobust eestlased tõenäoliselt enam tagasi ei saa, pöördutakse tehtud kulutuste tagasisaamiseks soomlaste abiga kohtu poole. «Materiaalne kompensatsioon ei kompenseeri siiski hobuse mudast tõstnud Kenderi pooleli jäänud suvist hooaega.»

Hobust treeninud lootustandev Eesti ratsasportlane Kender kirjeldas emotsioone, mis valdasid teda uudist, San Antonio on kadunud, kuuldes: «Esialgu arvasin, et hobune on lihtsalt tallist välja pääsenud ja on koos teistega kusagil koplis. Hiljem, kui adusin, San Antonio on tõesti kadunud olin kurb, nördinud, õnnetu.»

Vahetult enne juhtunut saavutas Kender Riias maailma karikaetapil häid tulemusi. «Kogu suvine hooaeg keerati mul hoobilt kihva,» rääkis Kender.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel lausus, et praegu on selle juhtumi osas menetlus veel käimas, kuid tõenäoliselt läheb see tulevikus lõpetamisele. Edasine tsiviilvaidlus ei kuulu enam politsei pädevusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles