Galerii: katoliiklased tähistasid pühapildi Tartusse naasmist

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Piiskop Philippe Jourdan pühitses täna Maarjamaa kuninganna ikooni, mille taasloomine on inspireeritud endises, ülikooli peahoone asukohas seisnud Tartu Maarja kirikus asunud pühapildi loost.

Jesuiidid viisid ikooni siit arvatavalt 1625. aastal kaasa Läti alale Indricasse, seal on sellest säilinud koopia, mida tuntakse Tartu Jumalaema imettegeva pühapildina. Originaal on praeguseks hävinud, kuid kaasaegsete sõnul on Indricas säilinu Tartu pühapildi võrdlemisi täpne koopia.

Tänavuse Maarjamaa 800 teema-aasta raames on 17. sajandi alguses Tartust lahkunud ikoon sümboolselt Eestisse tagasi jõudnud või õigupoolest uuesti sündinud. Rühm Eesti katoliiklasi võttis kätte ja asus tegutsema, et Tartus oleks taas kunagi nii väga austatud ja hoitud Neitsi Maarja pühapilt. Peale mitut külaskäiku Indricasse, pärast paljusid palveid, mõtisklusi ja nõupidamisi otsustati tellida uus ikoon, mis ei oleks niivõrd Indricas asuva täpne koopia, vaid lähtuks pigem Roomas Santa Maria Maggiores asuvast algsest Salus Populi Romani kujutisest. Indrica ikooni eeskujul on ta kaetud hõbetatud riisaga ja kroonitud hõbetatud krooniga. Krooni kaunistav tammelehe motiiv viitab Jumalaemale kui Maarjamaa kuningannale.

Uue pühapildi maalis Sirje Säär, metallitööd tegi Väino Niitvägi ja ikooni puitaluse valmistas Riho Keskpaik.

Pühapildi pühitsemisele eelnes kolmainupüha missa. Missa järel oli kirikus ikooni esitlus ja kontsert. Seejärel liiguti protsessioonis Agathe majja, kuhu ikoon ajutiselt paigaldati ja kus oli selle pühitsemine.

Tulevikus on plaanis katoliku kiriku aeda selle pühapildi tarvis luua väike ehitis, kus pilti saab eksponeerida. Paraku võtab ehituse ettevalmistus aega vähemalt aasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles