Energia- ja ressursisäästukonkursi Negavatt võitis «Võta kraanist!»

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projekti "Võta kraanist!" eestvedajad Artur Pata (vasakult) ja Kristjan-Julius Laak.
Projekti "Võta kraanist!" eestvedajad Artur Pata (vasakult) ja Kristjan-Julius Laak. Foto: Kristjan Teedema

Tudengite energiasäästukonkursi Negavatt finaali jõudnud seitsme meeskonna seast saavutas esikoha Tartu ülikooli tudengite Kristjan-Julius Laagi ja Artur Pata projekt «Võta kraanist!», mille eesmärgiks on pakkuda tudengitele mugavat ja lihtsat võimalust juua pudelivee asemel kraanivett.

Finaalis oli esindatud Tartu ülikoolist neli projekti, lisaks veel üks projekt Tallinna tehnikaülikoolist, TTÜ Virumaa kolledžist ja Eesti kunstiakadeemiast. Teise koha saavutas konkursil TTÜ tudengite projekt «Scrubber», millega soovitakse ära kasutada kooli köögis õhupuhastamise käigus tekkivat jääksoojust ning talvel selle abil soojendada kööki sisse tulevat värsket õhku, suvel kraanivett.

Auhinnalise kolmanda koha sai ka teine Tartu ülikooli tudengitiim «Keskkonnasõbralik jõusaal», mille idee on luua Tartu ülikooli spordihoonesse jõusaal, kus treenimisele lisaks saab toota elektrit.

Eile õhtul Genialistide klubis Negavati lõppsündmusel tuli finalistidel viie minuti jooksul tutvustada oma ideed ja selle teostust nii publikule kui ka esinduslikule žüriile.

«Teiste konkursil osalenud projektidega võrreldes on meie omal energiasääst sadades, kui mitte tuhandetes kordades suurem,» pidas Artur Pata edu võtmeks suurt potentsiaalset energiasäästu. «Poes on pudelivesi keskmiselt tuhat korda kraaniveest kallim ehk ühe liitri pudelivee eest saab kuupmeetri kraanivett,» lisas tiimikaaslane Kristjan-Julius Laak.

Aprilli lõpus avati Tartu ülikooli raamatukogus esimesed joogikraanid, kus saab pudeleid mugavalt täita. Välja on jagatud ka üle kuuekümne korduvkasutatava pudeli.

Meeskond plaanib nüüdsest panna veel nelikümmend kraani kokku kahekümnesse õppehoonesse ning tellida kõikidele esmakursuslastele korduvkasutatavad tasuta joogipudelid. «Septembri alguseks on projekt teostatud, kraanid õppehoonetes olemas ja pudelid tudengite kotis,» lubas Pata

Kolm kõige edukamat meeskonda said auhinnaks 10 000 eurot, et alustatud projekte edasi arendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles