Linna sünnipäev toob Jõgevale peo ja laadamelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgeva. Illustreeriv foto.
Jõgeva. Illustreeriv foto. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Laupäeval tähistab Jõgeva linn 77. sünnipäeva ning sel puhul saab külastada kevadlaata ja jälgida kultuuriprogrammi kesklinna laval. Lisaks selguvad sel päeval Jõgeval Lõuna-Eesti parimad päästjad.

Sünnipäevahommik algab kevadlaada avamisega kesklinnas. Tervituseks mängib kaitseliidu Jõgeva maleva puhkpilliorkester. Külalistele pakutakse kooki ja kohvi. Sünnipäev hõlmab ka sportlikke tegevusi. Nii toimub kesklinnas pargikabevõistlus ning Jõgeva linna staadionil saavad lapsed juba 25. korda osaleda kevadjooksul.

Pärast seda on noored spordisõbrad oodatud kesklinna parki lastelinnakusse lõbutsema ning sünnipäevakringlit sööma. Alates lõunast saab laadamelu sekka nautida kultuuriprogrammi välilaval. Musitseerivad ansamblid, esinevad lasteaialapsed ning muusikakooli õppurid. Kaasa elada saab ka Jõgeva haigla päevakeskuse näiteringi etendusele «Sauna!». Õhtu lõppeb simmaniga kesklinnas.

Lõuna-Eesti osavaim päästemeeskond

Koos linna sünnipäevaga peetakse Jõgeval ka Lõuna päästekeskuse kutsemeisterlikkuse võistlusi, kus selgitatakse välja Lõuna-Eesti kiireim ja osavaim päästemeeskond. «Arvestades pikaajalist head koostööd Jõgeva linnavalitsusega, otsustasime võistlused korraldada just linnapäevade ajal,» sõnas Jõgevamaa päästeosakonna juhataja Jüri Alandi.

Võistluspäev algab kell 9.30 piduliku rongkäiguga Sauna tänavalt ja kulgeb mööda Aia tänavat kaitseliidu Jõgeva maleva puhkpilliorkestri saatel läbi linna võistluspaigani päästekomando juures. Võistlus avatakse päästekeskuse juhi Margo Klaose ja Jõgeva linnapea Aare Olgo sõnavõtuga.

Lõuna-Eesti regiooni päästekomandode  mõõduvõtmine lahinghargnemises toimub üheksandat korda. Lisaks kümnele kutseliste päästjate meekonnale osalevad võistlusel Palamuse vabatahtlikud.

Alandi rääkis, et esimeseks jõukatsumiseks on lahinghargnemine päästeautoga, kus jäljendatakse tööd reaalsel tulekahjul. Päästjad peavad aja peale riietuma kaitseriietusse, vedama autopumbaga ühendatud voolikuliinid õppetorni teisele korrusele ja tabama sealt veejoaga märklauda. Teine voolikuliin tuleb vedada imiteeritud kõrvalhoone katusele ja veejoaga veel ühele märgile pihta saada. Samuti peavad võistlejad ületama rajal mitmesuguseid takistusi.

Võistluse teine osa on alarmsõidukijuhi test. Üritus on tasuta ning päästeamet ootab pealtvaatajaid kaasa elama meestele, kes annavad iga päev elanike turvalisuse tagamiseks endast parima. Jüri Alandi lisas, et pärast võistluste lõppu on pealtvaatajatel võimalus päästehnikat lähemalt uudistada ja oma käega katsuda.

Rekordiliselt kauplejaid

Traditsiooniline kevadlaat Jõgeva kesklinnas pakub laulu, tantsu ja pillimängu kogu päevaks. Laadalt saab soetada käsitööd, istikuid, vanavara ning toidu- ja tööstuskaupa.

Selle aasta kevadlaat ületab kauplejate arvukuse poolest kõik möödunud korrad. Laada korraldaja Sergei Jerjomini sõnul on ennast registreerinud üle 200 kaupleja. Oma kaupu pakuvad nii kohalikud tootjad kui kaubitsejad piiri tagant.

Istikutega kauplejate arv on sedavõrd suur, et müügiala tuli laiendada. Kaugeim laadaline on Vilniuse sepp. Lätist on oodata metalliskulptorit, kes tutvustab oma töid, rääkis Jerjomin. Jõgevamaa tootjatelt saab osta mett, käsitööd ning istikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles