Roolijoodikud jõuavad üha sagedamini arestimajja

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arestimaja. Pilt on illustratiivne.
Arestimaja. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Viimase aja politseipraktika viitab sellele, et purjus juhtide teekond lõppeb järjest sagedamini arestimajas. Näiteks sel nädalal määras Tartu maakohtu Valga kohtumaja kohtunik kahele isikule aresti kokku 50 päeva ulatuses.


Sel teisipäeval, 28. septembril sai 1991. aastal sündinud Kristo Valga kohtumajas alkoholijoobes roolikeeramise eest karistuseks 25 ööpäeva aresti. Kohus otsustas määrata noormehele aresti kandmise ositi ehk nädalavahetustel, seda isiklikel põhjustel, vahendas Lõuna prefektuur.

Sama päeval õhtul kella 18 ajal märkas politseipatrull Tõrva linnas Kristot uuesti autoroolis. Kuna politseil oli alust kahtlustada, et mees võis roolis istuda jälle alkoholijoobes, andis politseipatrull juhile peatumismärguande.

Karistuse kartuses ei reageerinud Kristo märguannetele, lisas gaasi ning üritas politseinike eest põgeneda. Sõidukit jälitades kasvas kiirus Tõrva linnas kohati
kuni 140 km/h.

Juhil põgeneda siiski ei õnnestunud ning sõiduk peeti peagi kinni. Politsei tuvastas Kristol alkoholijoobe ning ta toimetati arestimajja. Päev hiljem määras kohus talle korduvate peatumismärguannete eiramise ja joobes juhtimise eest maksimaalse karistuse ehk 30 päeva aresti.

Kohtus põhjendas mees oma eest ärasõitu kartusega uue karistuse ees. Alkoholi hakanud ta aga tarvitama kohe pärast eelmisel päeval kohtust vabanemist.

Lõuna Prefektuuri korrakaitsebüroo juht Indrek Koemets lubas juhtunust kõneldes, et kui inimelusid ohtu seadvaid liikluspätte ei õnnestu kohe pikemaks ajaks autoroolist trellidega eraldada, siis politsei jonni ei jäta ning toimetab neid väsimatult edasi kohtu ette.

Kokku 20 ööpäeva aresti määras õigusemõistja 1979. aastal sündinud Rainile, kes juhtis 29. septembri öösel sõiduautot Valga linnas Pikal tänaval. Mehel puudus juhiluba ja ta oli alkoholijoobes.

Patrull pidas sõiduki kinni, sest auto kaldus mitmel korral vastassuunavööndisse. Oma tegu põhjendas mees sellega, et ta tahtis sõita sõbra juurest koju, kuna jalgsi olevat külm liikuda. Kohtus lubas mees, et enam ta kunagi alkoholijoobes rooli ei istu ja käib iga ilmaga jalgsi.

Valga politsei patrulliteenistuse komissar Kaimar Karm väljendas joobes juhtide suhtes oma nördimust, sest isegi karistused ei näi mõnedele mõju avaldavat. «Mõlemal juhul on tegemist lihtsalt inimeste vastutustundetu käitumisega, kes ei tahagi endale aru anda, kui traagiliste tagajärgedega nende teguviis võib olla,» sedastas Karm.

Ta lisas, et kui purjus juhtidele määratud trahvid mõju ei avalda, siis tuleb politseil taotleda kohtutelt karistuseks reaalsete arestipäevade määramist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles