Kolkjas näeb vanausuliste palvemaju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene vanausuliste külas Kolkjas Peipsimaa külastuskeskuses saab uudistada fotonäitust «Vene vanausuliste palvemajad Eestis».


Näitusele on üles seatud arhitektuurifotograaf Arne Maasiku 21 fotot kõigist vanausuliste palvemajadest ja kirikutest tänapäeva Eestis.

Piltide juurde käivad Eesti Kunstiakadeemia professori Jaanus Plaadi eesti-, vene- ja ingliskeelsed tekstid vanausuliste ajaloo, usuelu ning kõigi palvemajade ja kirikute kohta, alustades esimeste vanausuliste saabumisest Eestisse 17. sajandi lõpus.

Näitus on osa Eesti Kunstiakadeemia rahvakunsti ja kultuuriantropoloogia õppetooli teadus- ja fotoprojektist «Õigeusu kirikud, palvemajad ja kabelid Eestis». Projekti väljundiks on õigeusu ja vanausu sakraalehitiste ning ajaloo tutvustamine internetis, fotonäitused, artiklid ja 2011. aasta alguses ilmuv kaheosaline fotoalbum «Õigeusu kirikud ja kabelid Eestis».

Üks alateema on ka vene vanausuliste ajalugu Eestis ning vanausuliste palvemajad, kirikud ja skeedid (kloostrid). Andmebaas ja fotomaterjal (intervjuud, videod, fotod) on kogutud aastatel 2007–2010 tehtud välitöödel.

Jäädvustatud on peaaegu kõik teadaolevad õigeusu kirikud või nende varemed, kabelid (sh setu tsäs­so­nad) ja kloostrid nii Eestis kui Setumaa (Petserimaa) Vene poolel, samuti kõik vanausuliste palvemajad Eestis.

Kolkjas välja pandud näitus keskendub vanausuliste usuelule ja eeskätt nende sakraalehitistele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles