Näitlejad jätsid proovide nädalatel alkoholi joomata

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Jaak (Robert Annus) on purjus, jääb tema väljamagamisele panekul abikaasa Liisu (Laura Peterson) jõust väheks, nii et appi tuleb ka sõber (Markus Luik).
Kui Jaak (Robert Annus) on purjus, jääb tema väljamagamisele panekul abikaasa Liisu (Laura Peterson) jõust väheks, nii et appi tuleb ka sõber (Markus Luik). Foto: Kristjan Teedema

Näitlejad Juss Haasma, Robert Annus ja Markus Luik leppisid «Pärmi Jaagu unenäo» proovide algul kokku, et septembris alkoholi ei joo. Ja mis selgub – polnudki raske kokkuleppest kinni pidada.


«Nii me tegimegi,» ütles Juss Haasma. «Mina murdusin esmaspäeval. Robert ja Markus murduvad esietenduse peol, siis on neil täpselt kuu täis.»

«Pärmi Jaagu unenäo» nimitegelane Jaak (Robert Annus) on joodik. Tema janu alkoholi järele on piiritu. Ja et joove päästab valla selle mehe kõik pidurid ja paneb tema keha omasoodu tegutsema, seda on näha alates tänasest Ge­nialistide klubis Tartus.

Päris ime kohe, et Jaagu kallis kaasa Liisu (Laura Peterson) ei ole veel kohvreid pakkinud ja meest üksi koju jommis peaga jorisema jätnud. Enamgi veel – ta riskib läkitada Jaagu linna ühte ja teist tarvilikku ostma. Muidugi jõuab janune mees vaid kõrtsmik Matsi (Ain Mäeots) baarileti äärde raha laiaks lööma.

Kus aga häda kõige suurem, seal abi kõige lähem. Purupurjus talumehele mängitakse aru pähe panemiseks vingerpussi. Ta leiab ennast ärgates parunina, kes võib endale soovida kõike, mida süda ihkab.

Alkohol kui valitseja

Näidendi on kirjutanud eesti näitekirjanduse ja Postimehe rajaja Johann Voldemar Jannsen. Postipapa võttis aluseks rahvusvaheliselt tuntud motiivi «joodikust talupojast, kes purjus peaga mõisas härraks lollitatakse ja kes ärgates ennast parandada lubab», nagu märgib Jannseni näidendikogumiku aastal 1993 koostanud Külli Laugaste.

«Võtsime näidendist skeemi, mis toimib tugevalt tänapäevalgi,» ütles Haasma. «Jannsen kirjutas selle lustimänguna, mille peategelane ei ole Pärmi Jaak, vaid alkohol, mis valitseb inimest.»

Motiivi joodikust talupojast on kirja pannud ka Ludvig Holberg. Tema teksti võttis aluseks Evald Hermaküla, kui tõi vaatajate ette Vanemuises 1977 ja Valmiera Draamateatris aasta hiljem lavastuse «Mats mõisahärraks ehk (Miks) Mäeotsa Jeppe (joob) ehk Viina katk».

Tartu Uue Teatri teatel otsustasid Haasma ja Annus lavastuse «Ird, K.» valmides, et nad on uued Hermaküla ja Tooming ning lavastavad ja näitlevad edaspidi Tartu Uues Teatris vaheldumisi teineteise lavastustes. Seekord lavastab Haasma ja näitleb Annus.

Kui tõsiselt te Toominga-Hermaküla mängu võtate? «Ei võta väga tõsiselt, see lihtsalt kukkus niimoodi välja,» ütles Haasma. «Ja miks ei võiks nii ka edaspidi olla! Pole kahtlust, toomingalik vägi on minul ja hermakülalik romantilisus ja lihtsus on Robertil sees.»

Pidu pärast esietendust

Järgmist Toominga-Her­ma­küla lavastust praegu plaanis ei ole. «Veel ei ole sellest rääkinud,» ütles Haasma. ««Pärmi Jaagu» plaan tekkis ka alles «Irdi»
esietendusel. Meil tuleb oodata ära «Pärmi Jaagu» esietenduse pidu, kus me väiksemas seltskonnas hakkame mõtlema välja uusi plaane.»

Tartu Uue Teatri kolmanda hooaja esimene uuslavastus «Pärmi Jaagu unenägu» on ühtlasi selle teatri 12. omalavastus. 11. novembril esietendub järgmisena Ivar Põllu autorilavastus «Sisaliku tee».

Debüütlavastus

• Tartu Uus Teater esietendab Genialistide klubis Tartus täna kell 19 vabakutselise näitleja Juss Haasma (25) debüütlavastuse «Pärmi Jaagu unenägu».

• Näidendi aluseks on Johann Voldemar Jannseni lustimäng.

• Mängivad vanemuislased Robert Annus, Markus Luik ja Ain Mäeots ning Laura Peterson (Theat­rum) ja Kersti Heinloo (Draamateater).

• Kunstnik Kristiina Põllu (Vanemuine).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles