Madruse tänava nimi kaob Tartust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil endine Madruse tänav.
Pildil endine Madruse tänav. Foto: Margus Ansu

Tartu volikogu arutab homme määrust Kvissentali asumi Madruse tänava nime tühistamisest, uue nimekujuna on jutuks olnud ja ka eelnõus mainitud Uus-Kvissentali. 

Linnavalitsuse ettepanek on tühistada täielikult määrus, millega Madruse nimi pandi ja alata nime panemist uuesti. Sellega on päri ka Tartu volikogu kultuurikomisjon, viimane sõna on öelda volinikel homme.

Kui volinikud määruse tühistavad, saab tänavale ametlikuks nimeks jälle Kvissentali tee.

«Kultuurikomisjon oli päri, et tühistame, uut nime otseselt välja ei pakutudki,» ütles Tartu volikogu kultuurikomisjoni esimees Nikolai Põdramägi. «Oli pakutud Uus-Kvissentali tee, mida aktsepteerivad ka need 15 persooni, kes protestile allkirja kirjutasid.»

Need 15 Kvissentali elanikku andsid allkirja seisukohale, et ei nõustu Kvissentali tee ümbernimetamisega Madruse tänavaks. «Vastav muudatus on põhjendamatu, vastuolus tänava ajaloolise nimega ning eirab Kvissentali asumi identiteeti ja kultuuriloolist tausta,» seisab avalduses.

Põdramägi märkis, et praeguse määruse sisu on siiski vaid pandud nime tühistamine, uut nime kohe panema ei hakata. Ta lisas, et seoses Madruse tänavaga tuleb annuleerida ka Talmani tänava nimi, sest see oli samas määruses. Talmani vastu ei ole Põdramäe sõnul kellelgi midagi ja see nimi tuleb ilmselt tagasi.

«See Madruse alavääristas neid, aga nüüd on nad kahjuks häbivääristanud end minu silmis,» leidis Põdramägi. «Väga ilus nimi oli tegelikult. Meie komisjon arutas päris põhjalikult enne nime panemist variante ja ei tulnud selle pealegi, et selline korralik nimi nagu Madruse ei sobi.»

Tänavanimi Madruse on pandud ka Pärnu linnas endise kalakombinaadi ala uusarenduspiirkonda kavandatavale tänavale, kus selle naabruses on Pootsmani, Tüürimehe ja Junga tänav. Kõnealune piirkond on Pärnu jõe vasakkaldal Papiniidu sillast kesklinna pool.

Kuressaares on nimena kasutusel Madruse tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles