Piiriveekogule saab registreerida uue rakenduse abil

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiriveekogule väljumise veebirakendus näitab piirivalvureile, kus registreeritud sõidukid asuvad. Nii saab neid hoiatada näiteks halvenevate ilmastiku- ja jääolude korral või minna appi kui peaks juhtuma õnnetus.
Piiriveekogule väljumise veebirakendus näitab piirivalvureile, kus registreeritud sõidukid asuvad. Nii saab neid hoiatada näiteks halvenevate ilmastiku- ja jääolude korral või minna appi kui peaks juhtuma õnnetus. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Enne kui suvel paadiga või talvel ATV ja autoga piiriveekogule minna, tuleb end registreerida lähimas kordonis. Tänasest saab seda teha ka lühisõnumiga läbi nutitelefoni veebilehitseja.

Rakendus asendab senise telefonikõnede tegemise või kordonist läbi astumise iseteenindusportaaliga, rääkis siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) piiriveekogu projektijuht Oscar Tirman Lõuna prefektuuri vahendusel. Näiteks Peipsi vesikonnale minejad saavad süsteemi kasutades registreerida veelemineku lühisõnumi teel, just nagu autot parkides. Kui veekogult lahkutakse, tuleb sellest uuesti teatada. Rakendus ja selle kasutamise juhised on leitavad aadressilt https://piiriveekogu.ee.

Piirivalvekordonite töötajatel on rakenduses oma vaade, mis kuvab, kui palju inimesi on parasjagu veekogul. Pärast päikeseloojangut hakkab rakendus saatma meeldetuletavaid sõnumeid neile inimestele, kes pole naasmisest teatanud. Seda ka põhjusel, et näiteks Narva jõel ja Narva veehoidlal on pool tundi pärast päikeseloojangut viibimine keelatud.

Mustvee kordoni juht Jalmar Ernits leidis, et kõrghooajal on piiriveekogudel korraga sadu sõidukeid, mille andmete süsteemi kandmine käsitsi on ajamahukas nii registreerimisootel olevatele kalastushuvilistele kui ka piirivalvuritele. Ta kirjeldas, et mulluseks kõrgperiood oli veebruarikuu, mil ainuüksi Mustvee kordoni piirivalvurid panid telefonitsi Peipsile kirja pea 3000 transpordivahendit ning nendes sõitnud üle 11 000 inimese.

Uue rakenduse kasutaja peab esimesel korral võtma selleks aega, et sisestada süsteemi andmeid. Hiljem saab veekogule minekust teatada aga kiiresti vaid lühisõnumi või netirakenduse abil.

Lisaks sellele, et rakendus aitab end mugavalt kirja panna, saab inimene ise ka enda asukohta positsioneerida. Seeläbi suureneb halbade ilmastikuolude või õnnetuse korral otsingu- ja päästevõime täpsus.

Tulevikus plaanitakse rakendusele lisada ilmastikuga seotud ohuteated ning kehvade jääolude ajal kuvatakse rakenduse kasutajale info veekogule mineku piirangutest.
Piiriveekogule minek on reguleeritud riigipiiri seadusega, kus on öeldud, et veesõiduki ja muu transpordivahendiga Narva jõele, Narva veehoidlale, Lämmi- ja Pihkva järvele või nende jääle minek ning sealt tagasitulek tuleb registreerida lähimas politsei- ja piirivalveameti kordonis. Samuti tuleb lähimas kordonis registreerida veesõiduki ja muu transpordivahendiga Peipsi järvele või selle jääle minek kaugemale kui üks kilomeeter kaldast ning sealt tagasitulek.

Uue infosüsteemi kõrval jääb inimestele alles ka telefoni teel registreerimise võimalus.
Piiriveekogu tarkvara arendas Datel AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles