Kursi kunstnikud jäädvustasid end paksus albumis

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kursi Koolkonna 25. aastapäeva tähistamiseks äsja ilmunud mustakaaneline album ja 20. aastapäeva puhune punakaaneline trükis.
Kursi Koolkonna 25. aastapäeva tähistamiseks äsja ilmunud mustakaaneline album ja 20. aastapäeva puhune punakaaneline trükis. Foto: Kristjan Teedema

Kursi Koolkond on kunstnike sõpruskond, kus kõik paistavad silma oma maalide-graafikaga, kuid kogu oma 27-aastase tegevuse ajal ilmneb nende ühise tegevuse puhul ka tugev korralduslik külg. Seda näitab ka äsja ilmunud paks album.

Kursilased on täitnud oma suurimate ühisväljapanekute aegu Tartus suurema osa linna korralikest galeriidest. Nad on tassinud oma kunsti ühiselt ka rajataguste (sh USA ja Itaalia, täpsemalt Veneetsia) vaatajate ette.

Trükised

Kursi Koolkonna korraldusliku tegevuse üks avaldusi on trükised. Neid on ilmunud plakatite, flaierite, kleepsude, voldikute, ajakirjanumbrite ja näitusekataloogidena. Ja raamatutena.

Eelmisele, Kursi Koolkonna 20. aastapäeva tähistavale 108-leheküljelisele spiraalköites raamatule aastast 2008 lisandus tänavu aprillis 352-leheküljeline suure albumi mõõtu väärikas teos. See märgib kaheaastase hilinemisega rühmitise 25. aastapäeva.

Kursi Koolkonna neljale asutajaliikmele – aastast 1988 Peeter Allik, Albert Gulk, Ilmar Kruusamäe ja Priit Pangsepp – on lisandunud hiljem Marko Mäetamm, Reiu Tüür, Imat Suumann, Külli Suitso ja Priit Pajos. Albumi kõige tähtsam osa on nende kunstnike iseloomulikumate teoste reprod.

Pildid ja tekstid

Kas need teosed on välja valinud raamatu koostaja Ilmar Kruusamäe üksi või koos autoritega, ei ole kaante vahele kirja pandud. Kahjuks ei ole ka ülevaadet Kursi senistest trükistest, on aga kümnete lehekülgede kaupa kroonikafotosid ning näituste loend eesti ja inglise keeles.

Kahes keeles on samuti artiklid Kursi Koolkonna tegevusest ja kohast Eesti kunstis ja ühiskonnas. Need on kirjutanud Mika Keränen, Raivo Kelomees, (:)kivisildnik, Ants Juske ja Hannes Varblane.

Albumi esitlus oli 13. mail Tartu kunstimajas ja 29. aprillil Tallinna kunstihoones.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles