Sumin lisab muusikasse värvi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristo Käo, «Live at cafe Sadhu», 
Kitarrikool Records, 2010.
Kristo Käo, «Live at cafe Sadhu», Kitarrikool Records, 2010. Foto: Repro

Peagi langevad puudelt lehed, saabub sügise koledam ja kõledam osa. Just eriti siis, kuid loomulikult ka praegu, on väga sobilik kuulata Kristo Käo uut plaati, millel kõlab päikeselist kitarrimuusikat. Lisaks brasiilia heliloojate loomingule on plaadil kitarristi enda brasiiliateemalisi improvisatsioone.


Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõud Kristo Käo on ühtaegu Kitarrikool.ee asutaja. Oma tegevuse virtuaalse kitarriõpetajana ja metoodika väljatöötajana on ta ühendanud samal teemal Tartu Ülikooli sotsioloogia doktorantuuris valmiva väitekirjaga.

Saarlase salvestus

Ühtlasi on ta saarlane, mistõttu on üsna loomulik, et lood ei ole salvestatud mõnes Tartu või Tallinna kohvikus, vaid just nimelt Saaremaal. Nagu on lugeda ümbriselt, on üksteist heli- ja kaks videosalvestist plaadile püütud Kuressaare kohvikus Sadhu.

Lugude taustaks on kohvikusumin. Kohati koliseb tasse ja kõliseb klaase. Aeg-ajalt on kuulda jutuvada ja laste kilkamist. See kõik aga ei häiri muusika kuulamist, vaid lisab mõnusat värvi.

Kitarrist märgib ingliskeelsetes saatesõnades, et maailmas on palju kitarriplaate, mida on kuude kaupa stuudiotes lihvitud ja mis on nii mõneski mõttes täiuslikud. Need on lõigatud kokku sadadest võtetest ja salvestatud kümnete mikrofonidega. «Kuid mõnikord on mul tunne, et koos vigadega pestakse muusikast välja ka elu,» lisab ta.

Teine sooloplaat

Oma eelmise sooloplaadi, «The Dance Albumi» (2008), salvestas Käo Keila uusapostlikus kirikus.

Nüüdne teine plaat tervikuna jätab mulje nagu kaunis suvine kohvikus käimine meeldivas seltskonnas.

Käo kitarriõpilased nii reaalsetes kui ka virtuaalsetes klassides on aga selle salvestisena saanud hea õppematerjali, sest ka eeskuju on ju õppevahend.

Plaat
Kristo Käo, «Live at cafe Sadhu»,

Kitarrikool Records, 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles