Laupäeva õhtul on muuseumide uksed valla

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiöö. Pildil TÜ muuseum.
Muuseumiöö. Pildil TÜ muuseum. Foto: Margus Ansu

Üleeuroopaline muuseumiöö päädib laupäeva õhtul taas suure muuseumiralliga, mil on avatud enam kui 150 mäluasutust üle Eesti. Tartumaal on sel õhtul avatud vähemalt 23 muuseumi.

Vähemalt 23 tähendab seda, et mida lähemale jõuab maagiline õhtu, seda rohkem muuseume avastab, et nad tahaksid samuti oma programmiga kaasa lüüa, rääkis muuseumiöö kommunikatsioonijuht Triin Männik. «Suuremad muuseumid kavandavad seda õhtut pikalt ette, väiksemad reageerivad hiljem.» Niisiis pole välistatud, et sihtpunkte lisandub veel.

Vali väiksemaid

«Ega ta päris rahulik muuseumi külastamise õhtu  ole, vaid rohkem nagu sport,» tõdes Männik muheledes. Samas selline suurürituse tunne on jällegi omamoodi mõnus, lisas ta.

Et kõigisse muuseumiööst osa võtvatesse asutustesse pääseb tasuta, soovitas Männik inimestel valida kindlasti just selliseid muuseume, kus nad varem käinud ei ole. Suuremate muuseumide uste taha võivad tekkida järjekorrad ning ehk on aja kokkuhoiu huvides mõistlikum keskenduda hoopis väiksematele, sõnas ta.

Uudsena on muuseumiöö veebilehel avatud nüüd  kaardirakendus. Kui inimene läheb õhtul välja, saab ta ka nutitelefonist uurida välja lähima muuseumi ja seda külastada.

Üks põnev võimalus on suunduda linnast välja. Maanteeamet ja põllumajandusmuuseum näiteks panid koos käima tasuta bussi, mis väljub laupäeva õhtul kell 17.45 Vanemuise alumisest parklast. Buss viib huvilised esmalt Ülenurmes asuvasse Eesti põllumajandusmuuseumi, sealt edasi Põlvamaale Eesti maanteemuuseumi ning toob huvilised õhtu lõpuks koju tagasi.

Muuseumide uksed on avatud kella 18 ja 23 vahel. Mõni sulgeb ka varem. Näiteks mänguasjamuuseum, sest nende külastajad peavad varem magama minema.

Elav muusika

Et tänavune aasta on kuulutatud muusika-aastaks, püüavad pea kõik muuseumid pakkuda muusikalist programmi. Palju on esinejaid kohalikest muusikakoolidest, kuid mõnel pool võib nautida  tuntud muusikute etteasteid.

Südaööni avatud Suure Munamäe vaatetornis laulab sel õhtul näiteks Anu Taul. Tartu ülikooli muuseumides saab osaleda helitöötubades. Mänguasjamuuseumis näidatakse, kuidas hääl mängukaru sisse saab, ning rahvusarhiivis tuleb lausa katusekontsert Tartu Popi ja Rocki Instituudilt.

Mõnel pool kõlavad aga hoopis looduse helid. Väike-Maarja muuseum näiteks viib inimesed metsahääli kuulama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles