Tänavakunsti hävitas ametnike liigne agarus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halli värviga kaetud sillasambal oli varem kahe presidendi portree.
Halli värviga kaetud sillasambal oli varem kahe presidendi portree. Foto: Raimu Hanson

Tänavakunstiteostena kujutatud president Ilvese, president Putini, Anonymouse maskiga mehe ja mälestusteksti Sõpruse silla kandesambal lasksid halli värviga üle värvida Tartu linnapea Urmas Klaasi andmetel linnakunstnik Tiit Kaunissaare ja linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg.

«Ajakirjandusest on läbi käinud, justkui oleksid politsei- ja piirivalveamet või kaitsepolitseiamet andnud käsu või soovituse maalingud üle värvida,» ütles linnapea. «Tartu linnas peavad selliseid asju ikkagi otsustama linnavalitsuse vastavad osakonnad või vastavad linnaametnikud. Kaitsepolitsei ja politsei võivad avaldada küll arvamust ja võtta seisukohta, aga kindlasti ei ole neil käsuandmise õigust.»

Et tänavakunstiteoste ülevärvimine on pälvinud rohkesti ühiskondlikku tähelepanu, on abilinnapead Valvo Semilarski ja Jarno Laur kohtunud ja rääkinud nii linnakunstniku kui ka linnapuhastuse peaspetsialistiga.

«Mõlemad abilinnapead kinnitasid mulle, et mingisugusestki käsuandmisest jõustruktuuride poolt ei saa juttugi olla,» märkis Klaas. «Nüüdseks olen abilinnapeadelt saanud informatsiooni, et selle otsuse on ikkagi vastu võtnud meie kaks tublit, agarat linnaametnikku, Tiit Kaunissaare ja Madis Tammeorg.»

Linnapea hinnangul on nad kahekesi ilmselgelt käitunud üleliia agaralt ja teinud otsuse nii, et enne selle langetamist ei teavitanud oma otseseid ülemusi ega abilinnapäid.

Tänavakunsti puhul, kui see on kunstiliselt hästi tehtud, tekib ülevärvimise korral küsimus, kas see ei ole mitte näide tsensuurist. Just seepärast, et ühele sillasambale on jäänud president Meri portree alles, tema kõrval teisel sambal olnud teiste presidentide kujutised on halli värviga kaetud. Põhiseaduse järgi meil aga tsensuuri ei ole.

«Ma usun, et interpretatsioon, nagu oleks tegemist tsensuuriga, on ilmselgelt liialdatud hinnang,» kommenteeris linnapea. «Ilmselt olid otsuse langetamisel teised kaalutlused, võibolla seoses Vene presidendiga. Aga ma arvan, et selle asja nimi on siiski liigne agarus, mille najal on toimetatud.»

Kuidas vältida sellist üleliia suurt agarust edaspidi? «Sellist agarust saab vältida niiviisi, et tundlikel teemadel tuleb linnaametnikel kindlasti oma otseste ülemustega arutada ja nõu pidada, ja ametnikud on ka vastavalt instrueeritud,» ütles Klaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles