Uus bussipiletisüsteem käivitub Tartus sügisel

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebe bussid.
Sebe bussid. Foto: Sille Annuk

Septembri alguses hakkab Tartus kehtima uus elektrooniline bussikaart, millega tuleb igal sõitjal bussi sisenedes oma sõit registreerida vastava seadme juures.

Linnavalitsuse teatel jääb aasta lõpuni samal ajal kasutusele ka senine süsteem. Juba ostetud pileteid saab kasutada 2016. aasta märtsikuu lõpuni.

Perioodikaartide ja piletite hinnad ei tõuse. Erandiks on vaid bussijuhi käest ostetav üks kord kasutatav paberpilet. Samuti ei muutu senised soodustused.

Kõikidesse bussidesse paigaldatakse seadmed, mille juures tuleb viibata bussikaardiga. Kontaktivaba kiibiga plastkaardi asemel võib kasutada ka kleebist, mille saab kinnitada näiteks rahakotile või mobiiltelefonile. Õpilastel kehtib bussikaardina Tartu uus õpilaspilet.

Uue bussikaardi kasutamine on kohustuslik kõigile sõitjaile, välja arvatud ühistranspordiseaduse alusel tasuta sõitjatele (koolieelikud, puudega lapsed, sügava puudega isikud jt).

Üle 65-aastased pensionärid ja teised Tartus tasuta sõidu õigusega inimesed peavad edaspidi samuti oma sõidud kaardiga registreerima. Nemad saavad esimese bussikaardi linnalt tasuta.

Bussikaarte saab kasutada nii isikustatult (seotult konkreetse omanikuga) kui ka isikustamata. Soodustuse kasutamiseks tuleb kaart isikustada.

Kaarte saab osta samades kohtades, kus praegu müüakse bussipileteid. Kaardile saab kanda raha lisaks ostukohale ka veebis, pangaautomaatides ja mobiiltelefonis.

Uue bussikaardi kasutuselevõtt aitab koguda sõitjate liikumise kohta täpsemat infot, mis võimaldab paremini planeerida bussiliiklust, lisas linnavalitsus oma teates. Uus süsteem vähendab ka piletite ostmist bussijuhilt ja aitab bussidel paremini graafikus püsida.

Samasugused süsteemid on kasutusel mitmes Eesti linnas ja paljudes maailma linnades. Rohkem infot saab Tartu linna kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles