Animefännid kohtusid festivalil

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Animatsuri festival Athena keskuses.
Animatsuri festival Athena keskuses. Foto: Olev Luik

Tartus peeti nädalavahetusel kahepäevast Animatsuri festivali, mis tõi kokku 200 Jaapani multifilmide ehk anime austajat.

Kuigi Jaapani animatsiooniga seostuvad Eesti inimestel eeskätt lastele suunatud multifilmid, on anime teemadevalik tegelikult tohutu, selgitas festivali peakorraldaja, Tartu animeklubi Asashio asutaja ja president Kaia Jallai (25).

Mitte ainult lastele

«Läänes on pikka aega arvatud, et joonisfilmid on lastele, aga mõned animed on sellised, et neid ei saagi lastele näidata,» nentis Jallai ja selgitas, et animevormis toodetakse ka pornograafilisi, vägivaldseid või väga keerulise sisuga filme ja sarju. Populaarseimad animesarjad räägivad aga enamasti noortest ja neis leidub mingi üleloomulik element.

Noored on ka Eesti animefännid, kes on Jallai sõnul enamasti õpilased või tudengid. Huvilisi ühendavaid klubisid on Eestis kolm ning anime vaatamine toimub interneti vahendusel, kuna meie telekanalid on seni piirdunud vaid lastele mõeldud Jaapani multikatega. «Eesti on üks viimaseid Euroopa nurki, kus anime ei ole veel eriti popp,» tõdes Jallai, kelle juhitav klubi koondab neljakümmet animehuvilist.

Anime viis jaapani keele õppimiseni

Joonisfilmide vaatamisest saab sageli alguse tõsisem huvi Jaapani kultuuri ja keele vastu. Nii Jallai kui festivali korraldusmeeskonda kuulunud Ott Maidre (22) on ülikoolis jaapani keele loenguid võtnud ja unistavad tõusva päikese maa külastamisest.

«Ma olen tohutult Jaapani kultuurist ja religioonidest huvituma hakanud ja nii palju teada saanud, see on tõeliselt nauditav,» ütles Maidre, kes huvitub budismist ja šintoismist.

Üheks levinuimaks anime-vaatamisega kaasnevaks tegevuseks on cosplay ehk fänniüritustel mõneks tegelaskujuks kehastumine. Ka neljandat korda toimunud Animatsuri üheks tippsündmuseks oli cosplay-võistlus, kus kostümeeritud fännid laval tantsude ja defileedega esinesid (võidu said seekord Lätist tulnud külalised, kes lõid Eesti fänne nii kostüümide kui koreograafiaga).

Lisaks sai tänavusel Animatsuril lugeda Jaapani koomikseid ehk mangasid, kaubelda kirbuturul, kuulata anime-teemalisi ettekandeid, osaleda erinevatel võistlustel ja laulda karaoket.

Animefännid Eestis:

baka.ee – esimene eestikeelne animeportaal, foorum

eva.anime.ee – Tallinna venekeelne animeklubi Eva

miyako.anime.ee – Tallinna animeklubi Miyako

asashio.anime.ee – Tartu animeklubi Asashio

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles