Kolm suuremat narkokuritegu jõudsid kohtulahendini

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autost avastatud marihuaana. Foto pole antud artikliga seotud.
Autost avastatud marihuaana. Foto pole antud artikliga seotud. Foto: Politsei

Hiljuti tegi Tartu maakohus otsused kolmes marihuaana käitlemisega seotud kriminaalasjas. Tartu Postimees avaldab lühiülevaate Lõuna ringkonnaprokuratuuri menetluses olnud narkokuritegudest.

Mullu veebruaris pidasid Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse politseiametnikud kinni 1975. aastal sündinud mehe, kes vedas sõidukiga Lätist Eestisse ligi neli kilo marihuaanat ja neli MDMA tabletti. Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Jane Pajus sõnas, et ilmselgelt toimetas süüdistatav narkootilisi aineid Eestisse edasiandmise eesmärgil. Politseil õnnestus mees kinni pidada ning vältida narkootiliste ainete jõudmist diilerite ja tarbijateni.

Selles kriminaalasjas esitati mehele süüdistus suures koguses narkootikumide ebaseaduslikus käitlemises, kasteedi ja narkootikumide toimetamises üle riigipiiri, elukaaslase ähvardamises ning kehalises väärkohtlemises.

Kohus tunnistas mehe kuritegude toimepanemises süüdi ning mõistis talle karistuseks ligi kolm aastat reaalset vangistust.

Hiuljuti seisid kohtu ees veel kolm meest vanuses 22 - 55, keda prokuratuur süüdistab narkokuritegudes. Süüdistuse kohaselt omandas 55-aastane Narva elanik ligi 300 grammi marihuaanat ning andis selle edasi 29-aastasele mehele, kes tõi narkootilise aine Tartusse.

Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse politseiametnikud said aga tehingule jälile ning samal päeval, kui süüdistatav tõi marihuaana Tartusse, peeti mees kinni ning talt võeti meelemürk ära. Lisaks sellele on kohtueelse menetluse käigus kogutud tõendid, mis kinnitavad, et sama mees omandas eelmisel aastal 80 grammi marihuaanat, millest osa andis ta edasi teistele isikutele. Üks ostjatest on selles asjas kolmas süüdistatav, 22-aastane mees, kes süüdistuse kohaselt käitles Tartus marihuaanat väikeses koguses.

Tartu maakohus tunnistas mehed kuritegude toimepanemises süüdi ning mõistis neile karistused. Kahele mehele määrati liitkaristuseks reaalne vangistus (ühele ligi 5 aastat ning teisele ligi 4 aastat). Kõige nooremat süüdistatavat karistas kohus tingimisi vangistusega ning lisaks peab mees täitma kohtu määratud kontrollnõudeid.

Kolmas kriminaalasi puudutab 22-aastast meest ja on seotud marihuaana omandamise ning mootorsõiduki juhtimisega joobeseisundis. Mullu novembris pidasid Lõuna prefektuuri politseiametnikud Tartus kinni sõiduki Saab 9000, mida juhtis narkojoobes mees. Süüdistuse kohaselt  omandas mees päev varem Tartus 84,73 grammi marihuaanat, mille politsei ka leidis ja ära võttis. Meelemürk oli paigutatud nelja kilekotti, mis olid peidetud mehe pluusi alla.

Kohus määras mehele liitkaristuseks 1 aasta ja 6 kuud vangistust, mida ei pöörata täitmisele, kui mees ei pane 1 aasta ja 6 kuu pikkuse katseaja jooksul toime uut kuritegu ja täidab talle katseajaks määratud käitumiskontrolli nõudeid. Lisakaristusena võeti mehelt ära mootorsõiduki juhtimise õigus kaheks kuuks.

Lõuna narkokuritegude talitus ootab jätkuvalt igasugust informatsiooni ja vihjeid narkokuritegudest e-kirja teel aadressile louna.narkovihje@politsei.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles