Peeter Põllu juurde tulevad nimelised pingid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munga ja Gildi tänava vaheline plats saab värskema ilme juuni lõpuks. Pärast töö lõppemist võivad tartlased hakata sinna panema nimelisi pinke.
Munga ja Gildi tänava vaheline plats saab värskema ilme juuni lõpuks. Pärast töö lõppemist võivad tartlased hakata sinna panema nimelisi pinke. Foto: Kristjan Teedema

Sel nädalal algab Tartu kesklinnas haridus- ja teadusministeeriumi ees oleva platsi korrastamine: värske ilme saavad kõnniteed, hekkide jäänuste asemele istutatakse uued taimed ning mõeldud on ka teiste meeles pidajatele ja ratturitele.

Aadressi järgi Vabaduse puiestee 8 platsile, kus seisab Eesti Vabariigi esimese haridusministri ja rahvusülikooli looja Peeter Põllu monument, rajatakse kõigepealt sajuveekanalisatsioon. Korda saavad kõnniteed, nende äärde istutatakse uued magesõstrahekid, tehakse suurte puude hoolduslõikust ja paigaldatakse uued prügikastid. Munga ja Kompanii tänava nurgale ehitatakse kuue- ning Gildi ja Kompanii tänava ääre neljakohaline jalgrattahoidla, andis kavandatust ülevaate Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna jalgrattateede spetsialist Mihkel Vijar.

Pärast kõige selle tegemist pannakse platsile esialgu tagasi vanad pingid, mis jäävad sinna seniks, kuni tartlased soovivad. See tähendab, et kõigil on võimalik sinna soetada nimeline pink.

Piiranguid ei ole

«Inimene, kes soovib sinna platsile panna nimelist pinki, ostab selle ja pingi juurde kuuluva plaadi linnalt välja,» selgitas Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak. «Pole piiranguid, kellele on pink pühendatud. Kui soovitakse paigaldada pink näiteks perekond Kasele, Kuusele või Männile, siis palun, sobib!»

Linnavalitsus jätab endale siiski õiguse hinnata pingi plaadile mineva teksti sündsust ja sobivust linnaruumi. Koostöös linnakunstnik Tiit Kaunissaarega on otsustatud, et nimelised pingid tulevad samasugused nagu Ülejõe pargis.

Platsile mahub 15 nimelist pinki ja nende saamiseks korraldab linnavalitsus hanke. «Tellime korraga kõik pingid ära, et need oleksid olemas, kui tekivad huvilised,» rääkis Rein Haak. «Kõik saavad ühesugused pingid ühesuguste siltidega, et keegi ei tunneks end puudutatuna nagu Madruse või Kapteni tänavas.»

Praeguste arvestuste järgi maksab nimeline pink ligi 700 eurot, plaadi hind ei ole veel teada. Linnavalitsus tagab pingi säilimise oma kohal vähemalt viis aastat. Täna täpsustab nimeliste pinkide panekut veel linnavalitsus, õige pea kuulutatakse see võimalus välja.

Kui Peeter Põllu monumendi ümbrus täitub 15 nimelise pingiga, saavad järgmised soovijad oma nimelise pingi panna järgmisse kohta, näiteks Ülejõe parki.

Juuni lõpuks valmis

Vabaduse pst 8 platsi korrastamise projekti koostas SKA Inseneribüroo OÜ, haljasala korrastamise hanke võitis OÜ Tavt. Töödeks kulub 82 699 eurot, millest 15 000 eurot tuleb haridus- ja teadusministeeriumilt.

Platsi korrastamise esimese järgu tööde tähtaeg on juuni lõpp. Mihkel Vijari sõnul pannakse platsile tulevikus samasugused valgustid, nagu on eelmisest aastast Emajõe ääres Atlantise lähedal.

Lähiajal arutab linnavolikogu platsile uue nime panekut, milleks küsiti ka tartlaste arvamust. Eelistatuimad nimed olid linlaste hulgas Peeter Põllu park või plats. Haljasalal asub Eesti Vabariigi esimese haridusministri, rahvusülikooli looja ja esimese pedagoogikaprofessori Peeter Põllu monument.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles