Postimuuseumis näeb maailma esimese margi lugu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma esimene postmark.
Maailma esimene postmark. Foto: Erakogu

Tänavu 1. mail möödub 175 aastat maailma esimese postmargi Penny Black ilmumisest Inglismaal. ERMi postimuuseum näitab maailma esimest marki 30. aprillist 24. maini.

Rahvasuus kutsutud Black Penny võeti kasutusele 6. mail 1840. Esimene «must» (trükiti musta värviga, sealt ka nimi) hammastuseta mark oli ühepennine, teatas muuseum. Kaks päeva hiljem, 8. mail 1840, lasti käibele kahepennine «sinine» mark. Margil ei ole väljaandja riigi nime – nii suur oli brittide usk oma kuninganna tuntusse.

Ajaloost on teada, et postmark osutus  väga populaarseks. Kõik tahtsid osta kuninganna Victoria kujutisega musti või siniseid väikesi ruudukesi. Nii müüdi 1840. aastal ühepenniseid marke üle 63 miljoni ja kahepenniseid üle 5 miljoni. Markide kasutuselevõtmine tõi veel ühe uuenduse: nüüdsest kandis kulud kirja saatja.

Postireformi kasulikkusest saadi aru teisteski maades ja aastaks 1860 oli postmarkide kasutamisele üle läinud juba 85 riiki (1843 Brasiilia, 1847 USA ja Mauritius, 1849 Prantsusmaa ja Belgia, 1856 Soome, 1858 Venemaa).

Näitusele välja pandud margid pärinevad erakogust. Väljapaneku kujundas Jane Liiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles