Piima hind lööb valusalt maapoode

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu pagaripoes oli Farmi kilepiim eile veel vana hinnaga, 7.90 liitri eest, kuid muud piimatooted juba kroon või kaks kallimad.
Rõngu pagaripoes oli Farmi kilepiim eile veel vana hinnaga, 7.90 liitri eest, kuid muud piimatooted juba kroon või kaks kallimad. Foto: Margus Ansu

Väikestes ketistumata maapoodides maksis odavaim kilepiim pärast äsjast hinnatõusu eile mõnel pool isegi 10 krooni ja 90 senti. See sunnib mõnda poepidajat mõtisklema äriga jätkamise mõtte­kuse üle.


Selveri ketist alguse saanud piimahinna tõus tegi eile oma töö ka Tartumaa poodides.

Lõuna ajal oli Elva Tarbijate Ühistusse kuuluvas Nõo A ja O kaupluses piima hind vanaviisi 7.90. Pisut eemal asuvas Meie ketti kuuluvas poes läks Alma piim juba uue hinnaga, 9.90.

Nagu poe juhataja Sirje Pai selgitas, sai nende jaoks asi alguse Valio läinud nädala teatest, et hind tõuseb. Uue letihinna teatas juba keskkontor Tapal. Nõnda jäi Nõo poodnikel ainult uued sildid välja panna. Kallimaks läksid ka kohvi- ja hapukoor. «Eks see uus hind tahab harjumist,» nentis Pai.

Vähetulus äri

Hoopis uut masti hind on Rõngus väikeses Palu poes, mille omanik Jaanus Aug müüs kilepiima hinnaga 10.90, mis on senisest kroon enam.

See pood müüb piima kümmekond pakki päevas, liiga vähe, et tootjatele või hulgifir-madele huvi pakkuda, ja sellest kõrge sisseostuhind. Mis müümata jääb, see tuleb poel lihtsalt maha kanda, sest tagasi anda pole seda kuhugi.

Teisel pool suurt ristteed, Rõngu pagaripoes oli soodsaima hinnaga letis Farmi piim – hind sildil endiselt 7.90. Poe juhataja Kerli Rohtla ütles, et selle piima hinda hoiab esialgu all leping tootjaga, kuid enamik piimasid ja piimatooteid sai eilsest hinnale juurde krooni või paar.

Valgutas pärast A ja O kaupluse sulgemist – nädalapäevad tagasi, sest pood ja sisseseade olid kehvas seisukorras – ainsat poodi pidama jäänud Inga Lumberg müüs eile piima veel hinnaga 9.50. Ta nõustus, et see on poepidaja seisukohalt sama vähetulus kui sigarettide müümine, vahe on selles, et sigarettidel kuupäev ei kuku.

Kurekülas rääkis koos sõbrannaga bussilt tulnud pensionär Asta Kohv, et nüüd tuleb vaadata, kuidas hakkama saab, sest kõik läheb kallimaks. Nädalas kulub neil koos mehega kuus liitrit piima, ega see 12.50 maksnud pooleteiseliitrine pakipiim senigi odav olnud. Aga seda oli kuue kilomeetri kauguselt Rannust parem tuua, hirm, et katki läheb, on väiksem kui kilepiima puhul.

Rõhu poes oli eile Farmi piim veel vana hinnaga, 8.90, Alma uue hinnaga, 10.80. Kohvikoor sai juurde 1.50 ja maksab nüüd 7 krooni. «Kes enne võttis kaks pakki, lepib nüüd ühega,» ütles müüja Irina Men­šikova.

Kõige kasinam oli piimahinna tõus Külitse poes, enne 10.50, nüüd 10.70.

Rahval vähe raha

Nõgiaru poe omanik Ly Muttik müüb piima hinnaga 10.90 ja tunnistas, et see on eneselegi kallis. «Enamik, kes siin ostab, on pensionärid, kel autot pole,» rääkis Muttik ja lisas, et käivet jääb üha vähemaks, sest inimestel pole raha ja nii tekib küsimus, kas poodi enam pidada maksabki.

Reola pood müüs seni piima hinnaga 8.90, aga nüüd on see sisseostuhind. Et pood mingitki kasumit saaks, peaks sellele lisama paar krooni, ent klientide hoidmiseks piirduti ühega.

Ketipoodides soodsam

Tartu Tarbijate Kooperatiivi Konsumites ning A ja O keti kauplustes on odavaima hinnaga müügis Meieri piim, mille liiter kilepakendis maksab 8.90. TTK turundusdirektor Kaire Krevald ütles, et hinnatõusu ajendas tootjapoolne hinna tõstmine. Sellise väljamüügihinna säilitamine nõuab tema sõnul pingutust, hinda hoiab ettevõte all omavahendite arvelt.

Elva Tarbijate Ühistule kuuluvates A ja O poodides Lõuna-Tartumaal ja Otepää kandis oli piima hind eile veel muutmata. See oli endiselt 7.90 liiter. Ühistu kaubandusdirektor Juta Paurson ütles, et nende süsteemis võtab otsustamine natuke rohkem aega, ent uueks nädalaks on otsus langetatud. Määravaks saab tema sõnul, millise hinnaga piim tootjalt tuleb. (TPM)

Konkurentsiamet hakkas uurima piima hinnatõusu

Konkurentsiamet alustas eile piima hinnatõusu tagamaade uurimist, kinnitas ameti pressiesindaja Maarja Uulits.

«Analüüsime olukorda, tahame teada, kas tegemist oli kooskõlastatud tegevusega või mitte,» lausus Uulits.

Uulits lisas, et ei saa täpsemaid kommentaare anda.

Viidates piima kokkuostuhinna tõusule kergitasid piimakaupade hindu Tere, Valio ja Maagi piimatööstus. Liiter pakipiima läks poes kallimaks kaks krooni, makstes suuremates kettides umbes kümme krooni. (e24.ee)

 
 

Selver: meie ei alustanud

Annika Vilu

A-Selver ASi avalike suhete juht:

Piima hinnatõus ei alanud Selverist nagu ekslikult on väidetud. Ajakirjanikud märkasid hinnatõusu esmalt Selveris, mis teeb iseenesest rõõmu, sest annab kinnitust meie keti eelistamisest. Hoiame pidevalt konkurentide sammudel silma peal ja esmaspäeval oli vähemalt ühes suures jaeketis kilepiima hind juba tõusnud. Selver muutis väljamüügihindu alates teisipäevast. Sellel on ka oma põhjus, nimelt Selveri omamärgi piima tootev Valio Alma tõstis hindu just sel päeval. Selveri logo kandev piim on meie ketis kõige ostetum toode, alla omahinna ei saa seda jätkusuutlikult müüa. Meil pole ka soovi tarbijat petta ning müüa üht piima odavalt ning selle doteerimiseks teiste kaupade hindu tõsta.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles