Pildid ja video: Tartu ülikooli füüsikud avasid moodsa ilmajaama

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede pärastlõunal avas Tartu ülikooli füüsika instituut pidulikult oma uue ilmajaama Physicumi katusel. Ühtlasi lennutati taevasse meteoroogiline õhupall, millesarnaseid lastakse sel nädalal maailmas taevasse tuhandeid.

Eestlased osalesid globaalsel õhupalliväljakutsel esimest korda. Palli otsa riputati ilmaseadmeid aga ka mobiiltelefon, mis pidi läkitama otsepilti ühte füüsikamaja auditooriumisse. Kõik ei läinud päris tõrgeteta, sest mobiiltelefonil puudus esialgu pildi edastamiseks levi ning ootamatult lõppes palli täitmisel heelium. See tingis umbes pooletunnise viivituse, kuid lõpuks kõik laabus. Kerge gaasiga täidetud pall tõusis õhku ning võttis suuna Peipsi poole.

TÜ meteoroloogia ja klimatoloogia dotsendi Piia Posti kinnitusel osaleti Iimapalli õhupalliväljakutses sooviga tutvustada kooliõpilastele meteoroloogiat. Tudengid ja kooliõpilased valmistasid palli üleslaskmise ette. Õhku saatsid selle kooliõpilased, kes jälgivad õhupallilt tulevaid andmeid ning analüüsivad neid hiljem.

Õhupall soovitakse lennutada 25-30 km kõrgusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles