Jürgen Ligi andis kätte preemiad parimatele rahvaluulekogujatele

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eha Võso võtab vastu minister Jürgen Ligi õnnitlused preemia puhul.
Eha Võso võtab vastu minister Jürgen Ligi õnnitlused preemia puhul. Foto: Margus Ansu

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi andis täna Eesti kirjandusmuuseumis Tartus kätte Eesti Vabariigi presidendi preemiad parimatele rahvaluulekogujatele. Aktusel muuseumi saalis tunnustati ka teisi rahvaluule arhiivi kaastöölisi.

Eha Võso pälvis tunnustuse eelmise aasta kodupärimuse kogumisaktsiooni silmapaistva kaastöö eest. Katre Koppel ja Liis Reha said preemia Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärimuse kogumise projekti koordineerimise ja läbiviimise eest aastatel 2011-2014. Anne Rebane on rahvaluule arhiivi aktiivne kaastööline, keda premeeriti järjepideva oma pere pärimuse vahendamise eest.

Kirjandusmuuseumi teatel laekus 2014. aastal arhiivi kokku üle 6500 lehekülje kirjapanekuid, 2000 fotot ja 351 audiovisuaalset säilikut, suur osa neist kaastööliste vabatahtliku panusena. Kaastööd sisaldavad muuhulgas  üliõpilastraditsiooni, pärimust nii Kihnust ja Karjalast kui ka Setomaalt.

Arhiivi 2014. aasta kogumisteema oli «Millest tunnen oma kodu? Lood meie kodudest». «Laekunud võistlustööd näitavad ilmekalt, kuidas erineb eestlaste kodu-kogemus ja -tunnetus eri vanuserühmades,» ütles kogumisaktsiooni peakorraldaja Mari Sarv. «Kodulugudes kajastub ka eestlaste liikuvuse suurenemine 20. ja 21. sajandi muutlikes ühiskondlikes oludes.»

Aktusel kuulutati välja uus, 2015. aasta kogumisaktsioon «Minu maastikud», mille keskmes on kohapärimus. Arhiivi oodatakse tähenduslike paikade või maastikega seotud lugusid, mälestusi ja muljeid.

Küsitluskava on kättesaadav Eesti Rahvaluule Arhiivi kogumismoodulis Kratt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles