Madruse tänava juhtum sunnib linna üle vaatama teavitamise korda

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil endine Madruse tänav.
Pildil endine Madruse tänav. Foto: Margus Ansu

Kohaliku rahva vastuseis Madruse tänava nimele pärast selle volikogus kinnitamist ja etteheited vähese teavituse pärast panevad Tartu linnavalitsuse üle vaatama teavituse korraldust.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder ütles, et menetluskord näeb ette, et asjasse puutuvaid inimesi tuleb teavitada. Elektrooniliselt ehk e-kirjadega ongi teavitatud. Ometi tuli Madruse tänava inimestele nimemuutus ootamatult.

Möldri sõnul võib küsida, kas tähitud kiri oleks taganud parema teavituse, kuid linn eelistab asjaajamise lihtsuse eesmärgil e-kirju.

«Küsimus pole hinnas, küsimus on selles, et valdava osa inimeste jaoks on e-kirja lugemine tunduvalt lihtsam protseduur kui minna postkontorisse tähitud kirja kätte saama,» ütles linnasekretär. «See on vastastikune mugavus.»

Paraku näitab kiire võrdlus, et suur osa neist, keda linn teavitas 20. veebruaril saadetud kirjas tänavatele Madruse ja Talmani nime määramise kavatsusest ning sellest, et ettepanekuid ja vastuväiteid esitada on aega 6. märtsini, kirjutas alles pärast nimede äraotsustamist volikogus alla seisukohale, et nad ei nõustu Kvissentali tee ümbernimetamisega Madruse tänavaks. Volikogu hääletas vastavat määrust 19. märtsil.

Kuni asi oli volikogu menetluses, ei tulnud linnale ühtki vastuväidet, on ametnikud kinnitanud.

Kas oleks andnud parema tulemuse, kui tänavaristi oleks üles pandud teavitustahvel?

«Nüüd võib loomulikult neid küsimusi küsida, aga see on esmakordne kogemus, et niisugune küsimus võib inimestes sedavõrd mitmekesiseid emotsioone tekitada,» ütles Mölder. «Vaieldamatult võib mõelda, et äkki tulevikus paneme tänavanurgale midagi üles. Aga kuskilt läheb mõistlikkuse piir. Küsimus taandub sellele, kas need, kes pidid teada saama, said sellest teada.»

Tartu volikogu kantselei teatel oli avalikustamisperioodil teade tänavanime muutmise kohta üleval ka Tartu linna kodulehel rubriigis «Pane tähele!». Õige ei ole varem avaldatud väide, et teade ilmus ajalehes. Tänavanimede panemisel ei näe kord ette teate avaldamist ajalehes ja seda linn ka ei teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles