Aare Märtson nimetati Vietnami Hue ülikooli külalisprofessoriks

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli traumatoloogia ja ortopeedia dotsent Aare Märtson kõnnib pildil vasakul. Keskel on Tartu Ülikooli professor Sulev Kõks, kellele on juba antud Hue ülikooli külalisprofessori tiitel ning paremal on  Vietnami arst Ho Duy Binh, kes koostöös Tartu Ülikooliga on uurinud haruldast geneetilist haigust – habraste luude haigust.
Tartu ülikooli traumatoloogia ja ortopeedia dotsent Aare Märtson kõnnib pildil vasakul. Keskel on Tartu Ülikooli professor Sulev Kõks, kellele on juba antud Hue ülikooli külalisprofessori tiitel ning paremal on Vietnami arst Ho Duy Binh, kes koostöös Tartu Ülikooliga on uurinud haruldast geneetilist haigust – habraste luude haigust. Foto: Kristjan Teedema

Tunnustamaks Tartu ülikooli teadlaste ja arstide pikaajalist edukat rahvusvahelist koostööd vietnamlastega, anti Tartu ülikooli arstiteaduskonna traumatoloogia ja ortopeedia dotsendile Aare Märtsonile Vietnami Hue meditsiini- ja farmaatsiaülikooli külalisprofessori tiitel.

Dotsent Aare Märtson on korduvalt käinud Vietnamis sealseid kolleege ja doktorante koolitamas ning neid Tartus vastu võtnud. Ta panustab ka kohalike meditsiinitöötajate täiendusõppesse, mille sisuks on operatsioonide juhendamine, uute tervisetehnoloogiate juurutamine ja teaduslike metoodikate õpetamine.

Muu hulgas on Märtson aidanud kohalikke arste liigese endoproteesimise operatsioonide tegemisel. Vastse külalisprofessori sõnul on liigese vahetamise kirurgia Euroopas ja Eestiski suhteliselt levinud, kuid kallis. Seetõttu ei ole vaesemad riigid suutnud sellesse tehnoloogiasse kuigi palju panustada.

«Nii puudub vietnamlastel operatsioonide kogemus, kuigi neil on väga head teoreetilised teadmised,» sõnas Märtson.

Auavaldus tehti teatavaks Tartu ülikooli delegatsiooni viibimise ajal Hue meditsiini- ja farmaatsiaülikoolis. Sellest ülikoolist õpib Tartu ülikoolis kaks doktoranti.

TÜ teadlaste ja vietnamlaste koostöö on  ambitsioonikas ja ulatuslik. Seda on toetanud Euroopa Liidu regionaalarengu fond, Eesti haridus- ja teadusministeerium, Eesti välisministeerium, keskkonnaministeerium ja maailmapank.

Senine koostöö on aset leidnud peamiselt ortopeedia, patofüsioloogia, reproduktiivmeditsiini ja stomatoloogia valdkonnas.

Varem on Hue meditsiini- ja farmaatsiaülikooli külalisprofessori tiitel antud Tartu ülikooli professorile Sulev Kõksile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles