Rahvusvaheline taiji päev ulatub esimest korda Tartusse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raho Langsepp on muusik, kontserdiagentuuri Festivitas Artium asutaja ja Tartu vanamuusikafestivali Orient et Occident kunstiline juht, kes tunneb hästi ka taijid.
Raho Langsepp on muusik, kontserdiagentuuri Festivitas Artium asutaja ja Tartu vanamuusikafestivali Orient et Occident kunstiline juht, kes tunneb hästi ka taijid. Foto: Margus Ansu

25. aprill on rahvusvaheline taiji ja qigongi päev. Ida päritolu tervistavate kunstide harrastajate ja samuti massaažihuviliste hulgas tuntud tartlane Urmas Lest teatas, et esmakordselt tähistatakse seda ka Tartus.

Eeloleval laupäeval kell 12-14.30 demonstreeritakse Hugo Treffneri gümnaasiumi võimlas (Munga 12) taijiquani, neigongi ja qigongi erinevaid stiile.

«Need iidsed hiina tervendavad kunstid aitavad parandada tervist, õppida lõdvestuma, arendada meelt, parandada keskendumist, saavutada sisemist tasakaalu,» selgitas Lest. «Nii taiji kui ka qigong on hiinlaste meelest nende iidse kultuuri eredad pärlid.»

Nende esitluse ajal võimlas mängib Lilian Langsepp hiina klassikalist keelpilli guzhengi ja Aivar Täpsi hiina gongi. Märt Läänemets, Udo Uffert ja Raho Langsepp räägivad nende kultuuripärlite päritolust ja suhetest filosoofiaga, meditsiini, meeletreeningu ja võitluskunstidega.

Seejärel saab kaasa teha taijiquani, neigongi ja qigongi lihtsamaid harjutusi Cui Shikai, Udo Ufferti, Raho Langsepa, Marko Kohvi ja Tartu Budoklubi juhendajate käe all. Osaleda võib tavalises, igapäevases riietuses. Osavõtt on kõigile huvilistele tasuta.

Rahvusvahelist taiji päeva on Lesta andmetel peetud 16 aastat, mõiste ise on aga tuhandete aastate vanune ja pärineb vana-hiina mõtteviisist.

Taiji päeva eesmärk Tartus on tutvustada tartlastele neid kunste ja pakkuda teavet selle kohta, kus neid meie kodulinnas saab harrastada. Rohkem teavet saab Neigongi kogukonna lehelt Facebookist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles