Valimisliidud koos sotsidega kõigutavad Elva meeri tooli

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Järveoja
Toomas Järveoja Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ja volikogus ühise fraktsiooninime Elva Linnakodanik alla koondunud valimisliidud hauvad plaani tõugata Reformierakond männilinnas troonilt.

Parasjagu välismaal viibiv linnavolikogu esimees ja Elva SDE osakonna juht Meelis Karro kinnitas e-kirja vahendusel, et tema erakond ning Elva valimisliidud on alustanud tõepoolest läbirääkimisi, et võtta linna juhtimine enda kätte.

«Julgen öelda, et oleme läbirääkimistega piisavalt kaugel, et teha positiivseid järeldusi meie ühisosa suures kattuvuses,» ütles Karro. «Meie usume, et Elva on Lääne-Tartumaa piirkonna keskus ja me peame hakkama ka vastavalt käituma.»

Teisisõnu leidis Karro, et Elva peab hakkama oma naaberomavalitsustega oluliselt aktiivsemalt koostööd tegema. «Peame kujundama nii Elvale kui piirkonnale pikemaajalise visiooni, et seda koos hakata ellu viima. Oleme rääkinud sellest poolteist aastat, kuid Reformierakonna Elva juhtpoliitikud ei vaata minu hinnangul Elva piiridest kaugemale ja see pärsib oluliselt linna arengut.»

«Tegemist ei ole lihtsalt mõttega, vaid pikaaegse olukorra kujunemisega, kus osapooled leidsid, et on mõistlik ja Elvale kasulik linnajuhtimises muudatusi teha,» lisas omalt poolt valimisliitude fraktsiooni esimees Fred Koppel.

Tema sõnul on kõnelused praegu üsna algusjärgus, kuid osapooled on positiivselt häälestatud. «Me ei näe põhjust miks ei võiks lähinädalail sündida mõlemaid osapooli rahuldav ja Elvale kasulik koalitsioonilepe.»

Vajaka on Elvas Koppeli hinnangul jäänud aktiivsest linnajuhtimisest. «Seega oleme kokku leppinud eelkõige juhtimispõhimõtete muutmises.» Muu hulgas rõhutas ta kogukonna kaasamise vajadust, sisulisemat koostööd naaberomavalitsustega, oluliste suurinvesteeringute tegemist ning linna pikaajalise visooni välja töötamist ja selle elluviimist.

Valitsev linnapea Toomas Järveoja ei nõustunud kriitikaga ning ütles, et Elva on teinud naaberomavalitsustega koostööd nii hariduses, prügimajanduses, menetlusteenistuses kui ka paljudes teistes valdkondades. Ette on tema sõnul heidetud ka passiivsust haldusreformi teemadel, mille peale avaldas meer imestust, et ei kujuta hästi ette, kuidas Elva saaks kedagi sundida enesega liituma.

Küsimusele, kas Reformierakond on ka omalt poolt valimisliitudega konsulteerinud, et luua hoopis uus võimukoalitsioon, vastas Järveoja, et teema on alles toores. «Olen saanud vaid ühe telefonikõne Meelis Karrolt, kus ta teatas, et ta on alustanud läbirääkimisi,» lausus ta.

Elva linnavolikogu korraline istung on esmaspäeval, 27. aprillil. Volikogule esitatud eelnõude seas umbusaldusavaldust linnapeale ei ole. Kas seda jõutakse veel teha või jääb küsimus tulevikku? Karro kinnitusel saadetakse volikogu päevakord laiali hiljemalt neljapäeva õhtuks. «Tegeleme hetkel aktiivselt programmide ja mõtete kaardistamisega ja oleme väga positiivselt häälestatud,» märkis ta. Osapooled tema sõnul ei kiirusta, aga ka ei venita.

Kes võiksid uues koalitsioonis täita linnapea, abilinnapea ja volikogu esimehe kohad? «Prioriteetne on eelkõige programm millega hakatakse linna juhtima ja sinna oleme me ka oma põhirõhu suunanud,» vastas Karro lisades, et kui aeg küps, siis saavad kõik ametikohad endale kindlasti ka väärikad kandidaadid.

Ka Koppel täpsustas, et ametikohtade jagamisele esialgu mõeldud pole ning palgaraha või töökoha pärast nad võimuliitu ei ehita. «Soovime selgelt uut kurssi ja kiirendatud arengutempot ja lähtume eelkõige sellest.»

Elva volikogus on 17 kohta, millest kaks kuulub SDE esindajatele, seitse valimisliidule Elva ja valimisliidul Kodulinna Eest on üks koht. Reformierakonnal on kohti seitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles