Jazzkaare kontsertidel avaneb uusi maailmu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Lukas on võrreldes varasemate kontsertidega teinud ühe silmaga nähtava muudatuse: ta ei istu enam klaveri taga, vaid mängib klahvpille nüüd seistes ja osalt ka liikudes.
Ingrid Lukas on võrreldes varasemate kontsertidega teinud ühe silmaga nähtava muudatuse: ta ei istu enam klaveri taga, vaid mängib klahvpille nüüd seistes ja osalt ka liikudes. Foto: Sarah Maurer

Tänavune Jazzkaar toob Tartu ja selle naaberlinnade muusikahuviliste ette nelja koosluse hulgas kaks sellist, kes esitlevad äsja üllitatud plaate. Üks tuleb Šveitsist, teine on tartlane.

Zürichi muusikaakadeemia aastal 2007 jazzpop-laulja ja muusikaõpetajana lõpetanud Ingrid Lukas elab ja töötab Šveitsis. Ometi ei ole tema repertuaarist kadunud eestikeelsed laulud.

Foto: TPM

Kahel eelmisel plaadil oli neid ingliskeelsetega pooleks, värske «Demimonde» (pildil) pakub aga ainult poolteist eestikeelset. Poole annab laulu «Water» refrään, mis on Ingrid Lukasel valminud koostöös Jarek Kasariga.

«Tendents ei ole inglise keele poole,» ütles lauljanna. «Selle plaadiga on lihtsalt nii juhtunud.»

Salamaailm

Värske CD pealkiri tähendab Ingrid Lukase sõnul salamaailma või poolmaailma. «See on minu ja minu bändi muusikaline universum, mille oleme endale avanud ja mida esitleme ka kontsertidel,» lisas ta.

Šveitslanna kirjutab laule isiklikel teemadel. «Olen viimased kaks-kolm aastat hakanud vaatama rohkem enda sisse,» ütles ta. «Olen leidnud endas ka tumedamaid paiku. Ma olen neid esile toonud ja muusikaliselt väljendama hakanud. Ma arvan, et kuigi need teemad on isiklikud, on need ka universaalsed.»

Ingrid Lukase ja tema ansambli (Patrik Zosso – trummid, süntesaatorid, elektroonika; Céline Giulia Voser – tšello, vokaal, süntesaatorid; Manuel Rindlisbacher – bass) kuuest Jazzkaare kontserdist on üks täna kell 19 Otepää gümnaasiumis ja teine kolmapäeval kell 20 Genialistide klubis.

Mõlemal kontserdil teeb kaasa koreograaf Rene Kösteri trupp Twisted Dance Company.

Punkt plaaditsüklile

Tartlasest kitarrist, pedagoog ja džässielu edendaja Oleg Pissarenko on koos oma kvartetikaaslastega välja andnud viis plaati.

Foto: TPM

Kõige uuem CD «Point» (pildil), mille tiraaž valmis alles eile, paneb punkti plaaditsüklile, kuhu kuuluvad «Prii lapse ilm» (2009) ja «Kes sa oled» (2012).

Need kolm plaati ja samuti Oleg Pissarenko Bandi kontserdid Jazzkaare kavas kajastavad kitarristi ja helilooja mõttemaailma. Selles on kõige tähtsamal kohal inimese sisemine vabadus ning vajadus süveneda selles kiirustavas ja tööd raha pärast rabavas maailmas.

Värske plaadi «Point» keskmes on samanimeline neljaosaline tsükkel. Selle kirjutas Pissarenko kohe pärast Tartusse kolimist aastal 2005 kantaadina, mille esitamiseks oleks tarvis läinud kammerkoori ja keelpilliorkestrit.

«Midagi kuskil takerdus ja kantaat jäi seisma sahtlisse,» ütles autor. «Nüüd siis on see saanud hoopiski uue väljundi. Mängime bändiga need tsükli neli lugu ilma pausideta ja ilma aplausideta.»

Oleg Pissarenko Band (Oleg Pissarenko – kitarr, Raun Juurikas – klahvpillid, Mihkel Mälgand – kontrabass, Ahto Abner – löökriistad) esineb 23. aprillil kell 19 Viljandi pärimusmuusika aidas ja 24. aprillil kell 19 Vanemuise kontserdimajas.

Veel kaks kontserti

Oleg Pissarenko ja Ingrid Lukase kõrval on Jazzkaare korraldajad eesotsas Anne Ermiga saatnud praegusele festivalile Emajõelinna ja mõnele teisele siitkandi lavale veel kaks esinejat.

Trio Sooäär-Vaigla-Ruben esitleb 22. aprillil kell 19 Elva kultuurikeskuses Sinilind oma plaati «1980», kus kõlavad olümpiaregatiaegsed lood. Rahvusvahelise kooslusega Mehmet Polat Trio teeb lähisidalikku muusikat 23. aprillil kell 21 Tartu Jazzklubis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles