"Suudlevad tudengid" võtavad puhtama ilme

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suudlevad Tudengid saavad kevadist suurpuhastust.
Suudlevad Tudengid saavad kevadist suurpuhastust. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu raeplatsi purskkaevu kaunistav «Suudlevate tudengite» pronkskuju saab selle nädala lõpuks tagasi oma esialgse kuldpruuni ilme ning purskkaev hakkab taas vett purskama.

Skulptuuri puhastamisega tegelev Tormis Disain OÜ juhataja Bruno Kadaku sõnul kasutatakse kuju puhastamisel spetsiaalset tehnoloogiat. «Praegu üritame eemaldada sadestunud katlakivi ja hiljem oksiidsoolad,» lausus Kadak, kelle sõnul pole skulptuuri põhjalikult hooldatud 17 aastat ehk selle ülespanekust peale 1998. aasta sügisel.

 

Kadaku sõnul on aja jooksul tekkinud kujule ka väikeseid kahjustusi. Näiteks mõned pisikesed mõrad. Ka pronksist alusplaadi servi on jää veidi üles paisutanud ning kuju kipub kõikuma.

 

«Aga kõik need asjad on parandatavad. Õnneks sai kuju autor Mati Karmin õigel ajal jaole ja jõudis sellele tähelepanu pöörata,» ütles Kadak. Ta lisas, et tegelikult oleks mõistlik teha kõikidele linna pronksskulptuuridel aeg-ajalt hooldust, sest muidu lähevad kahjustused väga suureks ja puhastamine kulukaks.

 

«Praegu on sadestunud katlakivi tugevasti kinni ja kohati on mustuse kiht viis millimeetrit. Aga kui teha hooldust sagedamini, siis oleks asi lihtsam,» lausus Kadak. Skulptuuri puhastustööd kestavad reedeni ning lõpptulemusena võiks kuju pind olla taas kuldpruun

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles