Kaasavast eelarvest üritusteks raha ei saa

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlanõuded tuleb seadusmuudatuse järel esitada korteriühistule.
Võlanõuded tuleb seadusmuudatuse järel esitada korteriühistule. Foto: SCANPIX

Tartu linn alustab tuleval nädalal kaasavast eelarvest eraldiste tarvis ideede kogumist, kuid nagu volikogu läinud neljapäeval otsustas, saab kandideerida üksnes investeering, kuna ürituste-sündmuste korraldamise võimalus kaasava eelarve rahast linnavõimu hinnangul end ei õigustanud.

Tartu linna teabeteenistuse juhataja Lilian Lukka ütles, et kaasava eelarve ideede kogumine kestab tänavu 27. aprillist 17. maini, tuleb ka infopäev. Mai teises pooles kogunevad eksperdid esitatud ideid analüüsima. Eksperdid hindavad ideede teostatavust. Juuni alguses on arutelukoosolekud.

Ka sellel aastal läheb jagamisele kaks korda 70 000 eurot.

Lukka ütles, et seni ei ole sündmused ka hääletust võitnud, kuid kaasavast eelarvest sündmuse rahastamise puhul oleks olnud mitu probleemi.

Näiteks suured käärid erinevate sündmuste rahastuse vahel. Linna kõige kallimad maineüritused maksavad 30 000 euro ringis. Samas ei ole garantiid, et kaasava eelarve rahast tuleb kvaliteetne üritus, märkis Lukka.

Peale selle on nüüd linnavalitsuse reservfondist eraldatud kultuuri reservfond.

Riskikoht oleks olnud ka see, et kaasava eelarve rahastus selgub oktoobris, misjärel peab tulemuse veel volikogu kinnitama. Üritus tuleb aga korraldada järgmisel aastal. «Nii suure ürituse korraldamist on keeruline alustada nii hilja,» sõnas Lukka.

Lukka meelest on kaasava eelarvega mõtet jätkata, sest see annab võimaluse linnaelanikel eelarve koostamisele lähemale jõuda ja saada vahetult kaasa rääkida mitte üksnes arengukava arutelul. «Linnaelanik tunnetab, et temast sõltub midagi ja ta saab hääletada. Protsess on olnud väga huvitav, kuidas ideede esitajad haaravad toetajaid ja kogukondi kaasa. Minu arvates on see rikastav,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles