Treffneri õpilased tõid kooliteatrite festivalilt grand prix’

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu kooliteatrite festivalil grand prix’ võitnud lavastuses osalesid Nele Marie Tiidelepp (vasakult), Oliver Issak, Rasmus Rääk, Hanna Marii Ilves ja Elise Metsanurk.
Haapsalu kooliteatrite festivalil grand prix’ võitnud lavastuses osalesid Nele Marie Tiidelepp (vasakult), Oliver Issak, Rasmus Rääk, Hanna Marii Ilves ja Elise Metsanurk. Foto: Erakogu

Hugo Treffneri gümnaasiumi trupp Lend 3.0 pälvis möödunud nädalavahetusel Haapsalus kooliteatrite riigifestivalil lavastuse «Ma pole kunagi tahtnud surra lahingus» eest grand prix’.

Festivali žürii, kuhu kuulusid Harriet Toompere, Erki Laur ja Andrus Vaarik, tõstis tartlaste lavastust esile omaloomingulise teksti eest, mis puudutas nii laval olijaid kui ka vaatajaid. Žürii hinnangul oli see aus, puhas ja siiras ning rääkis noortele ja ühiskonnale tähtsatest teemadest.

Lavastaja, Treffneri gümnaasiumi üheteistkümnenda klassi õpilase Oliver Issaku sõnul oli lavastus viie noore kujutlus sellest, mida nad teeksid siis, kui homme algaks sõda, ja millised oleksid nende mõtted ja tunded.

«See kava sündis ideest teha midagi ausat ja siirast ning mis meid ennast puudutab. Eks isamaalisus ja patriootlikkus on läbi käinud meie kõigi eludest ja on alati meis olemas olnud. Aga me polnud seda varem märganud. Nüüd leidsime selle üles ja tahtsime sellest rääkida,» kirjeldas Issak lavastuse sündi.

Viis monoloogi

Treffneri trupi lavastus koosneb viiest monoloogist ja vaheklippidest. «Need monoloogid on igaüks ise kirjutanud. Igaüks astub mingil hetkel välja ja räägib, mis just temal südame peal on,» rääkis Issak. Ta nentis, et kindlasti andsid lavastusele tõuke sündmused Ukrainas.

«Ega sellistel teemadel noored omavahel eriti ei räägi. On jäänud mulje, et selliseid teemasid võetakse liiga kergelt,» lausus Issak. Peale tema osalesid lavastuses Rasmus Rääk, Nele Marie Tiidelepp, Hanna Marii Ilves ja Elise Metsanurk.

Treffneri teatritrupp on Issaku sõnul koos tegutsenud kaks aastat, kuid kandis varem teist nime. Truppi juhendas Jan Teevet, kes asus möödunud sügisel õppima Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli. «Sellest aastast oleme Lend 3.0,» ütles Issak. Tema sõnul osaleb trupi töös 10-11 õpilast.

Kooliteatrite paremik

Lavastus «Ma pole kunagi tahtnud surra lahingus» tuli välja umbes kuu aega tagasi ning sama kavaga osaleti ka aprilli alguses Tartu kooliteatrite festivali. «Enne Haapsalu festivali esitatigi seda avalikult vaid korra,» lausus Issak.

Haapsalus peetud riigifestivalil osales seekord neliteist kooliteatrit üheteistkümnest maakonnast ning Tallinnast ja Tartust. Sellele eelnenud maakondlikes voorudes valitigi huvitavamad lavastused riigifestivalile. Koos oli Eesti kooliteatrite paremik väga erinevate lavastustega ning Issaku hinnangul oli festivali tase väga hea.

Lavastust «Ma pole kunagi tahtnud surra lahingus» on noortel kavas mängida maikuus vähemalt ühe korra veel Tartu Uues Teatris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles