Koolitants jõuab nädalavahetusel Emajõelinna

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näiteks Tähtvere tantsukeskusest võtab tänavu osa üle kuuekümne tantsija. Pildil tantsutehnika trenn.
Näiteks Tähtvere tantsukeskusest võtab tänavu osa üle kuuekümne tantsija. Pildil tantsutehnika trenn. Foto: Kristjan Teedema

Koolitants alustas maakondlike tantsupäevadega märtsi alguses ja nädalavahetusel on festival ka Tartus, kus registreeritud truppidele ja juhendajatele on Uues Teatris ja Genialistide klubis töötoad ja seminarid. 

Tänavu peetakse noorte koolitantsufestivali varasemast erinevalt. Festivali on korraldatud kakskümmend aastat järjest ning seni on võisteldud omaloomingulistes tantsudes. Sel aastal osalevad aga tantsijad maakondlikel tantsupäevadel koreograafide juhendatavates töötubades. Noorte tantsulavastusi on kõigil võimalik näha laupäeval ja pühapäeval Tartu üliõpilasmajas.

Eesti tantsuagentuuri juhataja ja Koolitantsu üks eestvedajatest Raido Bergstein rääkis, et formaadi muutuse peamine eesmärk on parandada tantsijate ja juhendajate omavahelist suhtlust, et osalemine ei keskenduks vaid ettevalmistatud kavale.

«Kindlasti on truppe, kes jälgivad teiste tegemisi, aga julgen öelda, et enamik keskendub vaid oma etteastele, ning kui see läbi saab, on festival trupi jaoks ka lõppenud,» ütles Bergstein. Korraldaja lisas, et sel aastal saavad tantsijad isekeskis päev otsa harjutada ning nii suurt võistlusmomenti ei ole.

«See on teistsugune mõtlemine ja ma loodan, et see suurendab omavahel avatust ja suhtlust,» sõnas Bergstein. Ta lisas, et korraldajad annavad ka aru, et esimesel aastal sellist muudatust tehes alles õpitakse ning vaadatakse, kuidas uus formaat toimib. «Koolitants ei kasvanud ka alguses nii suureks, nagu see praegu on. See võttis aastaid aega, et nii kaugele jõuti,» rääkis ta.

Korraldaja sõnul ei kao klassikaline koolitants kuhugi, vaid kaks formaati hakkavad üle aasta vahelduma. «Kui uus süsteem saab ilusasti tuttavaks, loodan, et uus ja vana hakkavad siis teineteist täiendama,» arvas ta.

Maakondlikelt tantsupäevadelt edasipääsejad osalevad aga augusti alguses Käärikul üheksapäevalises proovilaagris, kus koreograafid Argo Liik, Tuomo Railo, Liisa Laine ja Olga Privis panevad kokku tunnise tantsulavastuse, milles ühendavad erinevaid žanre. Tuurile läheb lavastus aga septembri viimasel nädalavahetusel ja oktoobri alguses.

Bergstein rääkis, et noorte tantsijate edasipääsu tingimus ei ole mitte see, kes tehniliselt kõige parem on, vaid eelkõige otsitakse loovat ning julget lähenemist.

«Koolitants 2015»

  • Tartus 17.–19. aprillini.

  • Seminarid, töötoad ja tantsuetendused.

  • Tartu Uues Teatris, Genialistide klubis, Tartu üliõpilasmajas.

  • Tantsijad 4.–12. klassini.

  • Eestist kokku 1500 osalejat, kellest ligi 300 Tartust

Lisainfo Koolitantsu koduleheküljel

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles