Eestis avastati uus sääseliik

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus sääsk Neuratelia salmelai.
Uus sääsk Neuratelia salmelai. Foto: Eesti Maaülikool

Eesti Maaülikooli zooloogia osakonna ja Tartu Ülikooli teadlased on hiljaaegu avaldanud uuringu, kus on kirjeldatud uut Eesti sääseliiki, kes sai nimeks Neuratelia salmelai.

«Uus liik inimesi ei ründa ja tema vastsed toituvad seentest,» rääkis Eesti Maaülikooli zooloogia osakonna juhataja kt Olavi Kurina.

Liik kirjeldati Alam-Pedja looduskaitsealalt püütud materjali põhjal, kuid tema teadaolev levila ulatub Põhja-Soomeni. «Olukorra teeb huvitavaks ja intrigeerivaks asjaolu, et morfoloogiliselt hästieristuva liigi siiani sekveneeritud DNA järjestused ei erine kuigivõrd lähisliigi omadest,» selgitas Kurina, lisades, et samas artiklis kirjeldatud teise selle sääseperekonna liigiga, N. jabalmoussae (Liibanonist) on olukord aga vastupidine: väliselt väga sarnased liigid eristuvad hästi geneetiliste tunnuste põhjal.  

Eestist ei kirjeldata uusi putukaliike just igapäevaselt, aga kokku on seda viimase pooleteise sajandi jooksul juhtunud üle 50 korra, nendest ligi kümmekonda on kirjeldanud Eesti päritolu teadlased.

«Viimati kirjeldati Eestimaal ringilendavat või sibavat putukat teadusele uuena ligi 15 aastat tagasi,» lisas Kurina.

 Uuringu tulemused avaldati rahvusvaheliselt juhtivas zoosüstemaatika ajakirjas ZooKeys: http://zookeys.pensoft.net/articles.php?id=5115

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles