Ene Ergma: vähemusvalitsus oleks väga kihvt

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma.
Ene Ergma. Foto: Margus Ansu

Tartu linnavolikogusse naasnud akadeemik Ene Ergma (IRL) ütles, et vähemusvalitsus oleks väga kihvt nii kohalikus kui suures poliitikas, sest sunnib otsima paremaid ideid ja kokkuleppeid.

Ene Ergma, mis on teie huviala Tartu linnavolinikuna?

Nagu alati. Tartu on teaduse ja kõrghariduse keskus, hakkan tegelema teaduse ja hariduse asjadega.

Mida saab volikogu selles küsimuses ära teha?

Eks ma vaatan, mida saab. Andke võimalus sisse elada. Alati saab midagi teha. Kui läksin riigikokku, oli ka üks ettekujutus, aga pärast tegin kosmose ära.

Kui tartlasena linna laiemalt vaatate, siis mis on see, millele tuleks kiiremas korras käed külge panna?

Mina olen veendunud, et tuleks vaadata, mis toimub Tartu tehnopargis. Olen seda meelt, et Tartus, heade mõtete linnas, peab olema väga tugev teaduspõhine majandus. Kui suudaksime siin Eesti lipulaevaks saada, siis oleksime teinud suure asja ära.

See on pikk töö, see ei ole nii, et täna tulen ja homme on kõik valmis. Kõiki asju tuleb teha meelekindlalt.

Eesti poliitilises kultuuris on üks häda, et võivad olla head ideed, aga kui istud opositsiooni pingil, ei taheta väga kuulata. Kuidas seda muuta?

See on ka minu arvates üks kõige suuremaid puudusi.  Selle puuduse taga on, et meil ei ole lahutatud seadusandlik ja täidesaatev võim. Saate aru, volikogus on võim täidesaatva võimu käes, nagu suureski riigikogus.

Vaadake, kui kihvt oleks, kui oleks vähemusvalitsus, kui palju asju saaks siis ära teha opositsioon. Siis tuleks väga palju tegeleda sellega, et kokkuleppeid leida ja siis hakatakse otsima paremaid ideid, sest nendega tulevad inimesed kaasa.

Mis teie arvata, kaua Toompeal praegune valitsus püsib?

Ma olen alati öelnud, et kuigi olen astrofüüsik, ei tegele ma astroloogiaga. Vaadake, härra Mang on juba ennustanud, kuis mina lähen niisuguse astroloogi vastu. Lõikan näppu sellega.

Kuid õhkkond on ärev. Selline rahulolematus nii noore valitsusega ei ole Eestis tavaline.

Teate, ma olen praegu niisuguses mõnusas olukorras, olen saanud vaatleja staatuse. Varem vaatlesin neutrontähti ja musti auke, nüüd vaatan Eesti suurt poliitikat.

Las asjad arenevad. Ei maksa öelda, et kõik läheb kohe untsu. Võib-olla juhtub niisugune ime, et asjad loksuvad paika.

Kui hakkan teile füüsikast rääkima, siis süsteem on praegu ebastabiilses olukorras. Kui süsteem on tasakaalust väljas, kulub teatud relaktsiooni aeg, mil süsteem läheb tasakaalu. Või tekib niisugune asi, et läheb veel rohkem tasakaalust välja ja siis tekib kaos.

Tuleb jälgida seda süsteemi.

Võtame 19. sajandi termodünaamikud, kes vaatasid süsteemi ja mõtlesid välja igasuguseid toredaid asju, ilma et oleksid teadnud, mis seal sees on.

Lugege termodünaamikat, see on väga hea asi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles