Jürgen Ligi esimesest tööpäevast Tartus: linn on ju kodune

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi esimene tööpäev Tartus.
Uus haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi esimene tööpäev Tartus. Foto: Margus Ansu

Täna pärastlõunal jõudis esimest korda oma uude ministeeriumisse Tartus haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, kelle sõnul on tema suurim eesmärk seista haridusvaldkonna rahastamise eest.

 

Haridusministri amet ei olnud teie enda esimene eelistus. Mis tunnetega te esimest korda sellesse majja astute?

 

Astun töiste tunnetega. Ei midagi müstilist. Eks ma olen nädala juba ametis olnud ja kaugtööd teinud. Linn on ju kodune. Kui töökoht on pigem Tallinnas, siis kodulinn on Tartu.

 

Uus valitsus astus ametisse juba eelmisel neljapäeval, miks te alles nüüd Tartusse jõudsite?

Üritused olid. Eks kõik sisseseadmised ja kohtumised võtavad aega. Ega sõit ei ole eesmärk omaette. Seda tulekski võimalikult vähe teha. Täna oli Tartus rahvusarhiivi nurgakivi panek ja siis oligi põhjust need ühendada. Muidu oleks ma eile tulnud. Aga esmaspäeviti, kolmapäeviti ja neljapäeviti on meil nõupidamised (Tallinnas – toim), kus tuleb osaleda, nii et igal juhul tuleb kõne alla ainult teisipäev ja reede.

 

Nii et ka teie ei hakka Tartus olema rohkem kui kaks päeva nädalas?

Jah, kuna esmaspäeviti, kolmapäeviti ja neljapäeviti olen Tallinnaga nii seotud, siis Tartuga on enamik aega kaugside.

 

Kui suuri muudatusi te ministeeriumi koosseisus plaanite? Kas kõik endise ministri Jevgeni Ossinovski aegsed kümme nõunikku jäävad tööle?

Kümme nõunikku?

 

Peaaegu kümme.

Esimest korda kuulen. Ma ei tea ju, mis ametites nad on. Mina tean kolmest poliitnõunikust, aga minul kolme ei tule. Esialgu üks. Aga ülejäänud seitsmest pole ma kuulnud. Eks neid nõunikke on muidugi ka vaja. Esimesel päeval pakkusid ennast mulle viis inimest tööle, aga ma kindlasti ei tee siin tööbürood ja ei kavatse siin kellelegi tööd organiseerida.

 

Mis on esimene asi, mida te haridussüsteemis plaanite paremaks teha?

Kõigepealt tahaks ametisse sisse elada ja vaadata põhimõisteid, struktuure ja probleeme, aga loomulikult on minu jaoks akuutne teema eelarve. See, mis kaasa anti, on üsna ... Ütleme nii, et tippaasta on praegu ja prognoos näitab eelarve osakaalu langust SKP-st. Nii et on vaja kõvasti pigistada sisemisi ressursse ja teiseks loota, et keegi enda pirukast natukene ära annab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles