Linnamuuseum esitleb Goebeli kirjade kogumikku

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnamuuseumis (Narva mnt 23) esitletakse 21. aprillil kell 16 Tartu ülikooli keemia- ja farmaatsiaprofessori Friedemann Goebeli (1794–1851) kirjade publikatsiooni «Jenast Emajõe äärde. Kirjad kaugetest aegadest».

Linnamuuseumi teatel on 19. sajandist pärit hulk Tartuga seotud mälestusi, mis on omal ajal perioodikas või iseseisva väljaandena publitseeritud. Kuid need pole tänapäeva tartlastele või Tartu ajaloost huvitatutele kättesaadavad saksa keele ja säilinud eksemplaride vähesuse tõttu.

Enamasti on tegemist vahetute ja värvikate Tartu olustiku, kultuurielu ja siin tegutsenud inimeste kirjeldustega. Kesksel kohal 19. sajandi Tartu mälestustes on mõistagi sajandi alguses taasavatud ülikool.

Tartu linnamuuseum on alustanud ajaloolise memuaarkirjanduse publitseerimist. Sarja esimese väljaandena ilmus 2012. aasta lõpus kunagise Tartu ülikooli raamatukoguhoidja Emil Andersi (1806–1887) mälestusteraamat.

Nüüdseks on valminud sarja teine väljaanne. Selleks on 1828. aastal Jenast Tartusse keemia- ja farmaatsiaprofessori kohale siirdunud Friedemann Goebeli (1794–1851) kirjade publikatsioon.

Kirjad on saadetud 1828. aasta augustist 1829. aasta maini veel aastaks Saksamaale jäänud abikaasale. Kirjade põhiosa kajastab autori elu Tartus. Lisaks akadeemilise elu tutvustamisele on palju ruumi pühendatud Tartu olustikule ja siinsele elukorraldusele. Kirjeldused on detailirohked, värvikad ning kirja pandud ladusas stiilis.

Teksti selgitused ja Goebeli elukäiku valgustava saatesõna koostas Mare Rand (Tartu ülikooli raamatukogu). Raamatu toimetas Kristi Metste (Eesti kirjandusmuuseum) ja kujundas Peeter Paasmäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles