Näitekirjanik ja tsensor veavad vägikaigast

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Toikka.
Aare Toikka. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Vanemuise väikeses majas esietendub 17. aprillil komöödia «Naeru Akadeemia». See jaapani kirjaniku Kōki Mitani kahemehelugu on vaatajaid naerutanud õige mitmel kontinendil. Tartus seab selle vaimuka duelli, mida mängivad Hannes Kaljujärv ja Riho Kütsar, publiku ette VAT teatri kunstiline juht Aare Toikka.

«Naeru Akadeemia» on verbaalne vägikaikavedu näitekirjaniku (Riho Kütsar) ja tsensori (Hannes Kaljujärv) vahel. Vastamisi on vaba ja humoorikas mõtteviis ja käsumajanduse juhmus.

Sügis 1940

Vanemuise veebisaidil on kirjas lavastuse sisu kohta järgmist. On 1940. aasta sügis Tokyos. Juba 27. septembril kirjutakse Berliinis alla Jaapani-Saksa-Itaalia kolmikpaktile, millega Jaapanist saab Hitleri-Saksamaa sõjaline liitlane. Kuid on veel septembri algus ja teatrihooaeg on algamas.

Komöödiakirjanik ja teatritrupi Naeru Akadeemia lavastaja on valmis saanud uue näitemängu ja tahab selle kiiresti lavale tuua. Näidendi etendamiseks tuleb saada tavakohaselt tsensori luba.

Paraku pole äsja ametisse astunud tsensoril vähimatki huumorimeelt. Ta nõuab teksti ümbertegemist. Siis uut ümbertegemist, ja siis järgmist ümbertegemist. Nädal aega kestev vaimne vägikaikavedu peab välja selgitama, kas huumor, vaimukus ja vaba vaim suudavad seljatada juhmi käsutäitja.

Jaapani komöödia

Aare Toikka sõnul pakkus Vanemuise draamajuht Tiit Palu talle «Naeru Akadeemiat» lavastada ja teda haaras lugu konksu otsa. Lavastamise teiseks põhjuseks nimetas ta asjaolu, et Vanemuises on näitlejad Hannes Kaljujärv ja Riho Kütsar.

«Mulle tundub, et autor Kōki Mitani kirjutaski selle loo Kütsarile ja Kaljujärvele, kuigi ta seda ise ilmselt ei teadnud,» lisas lavastaja. «Seda, et nad nüüd tema lugu mängivad, ta loomulikult teab.»

Aare Toikka hinnangul on «Naeru Akadeemia» väga naljakas lugu. «Žanrimääratluski ütleb, et tegu on komöödiaga, kuigi ega mina ei tea, mida keegi komöödia all mõtleb,» lisas ta. «Naerul on loendatamatu paletitäis värve ja varjundeid. Ja jaapani komöödia, see kõlab naljakalt – eks vaadake, mispärast!»

Näidendi on tõlkinud jaapani keelest Margit Juurikas. Lavakujunduse on loonud Iir Hermeliin, kostüümid Eve Ormisson, valguskujunduse Imbi Mälk ja muusikalise kujunduse Aare Toikka.

Esietendus on 17. aprillil kell 19 Vanemuise väikeses majas. Sel hooajal on «Naeru Akadeemia» mängukavas seitsmel korral.

Veel neli esietendust

Vanemuise tänavuse hooaja viimased esietendused on ooper «Carmen» 22. aprillil suures majas, elektrooniline tekstimuusikal «go neo und romantix» 25. aprillil Sadamateatris ning ooper «Aida» (etendub vaid kolmel korral: 20. mail Vanemuise väikeses majas, 22. mail Pärnu Endlas ja 12. augustil Birgitta festivalil Tallinnas).

Vanemuise suvelavastus «Obinitsa» tuleb vaatajate ette Obinitsas esimest korda 2. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles