Tartu avavangla ootab esimesi kinnipeetavaid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna paotas korraks uksed Tartu avavangla, et huvilised saaksid enne vangide saabumist sinna sisse piiluda. Homsest algab majas juba töö ning siis võõrastel sinna enam asja pole.

Sümboolse lindilõikamise asemel ühendati kaks prisket rauast ketti tabalukuga ning kuulutati avavangla avatuks. Maja õnnistasid sisse nii luteri kui ka õigeusu kiriku esindajad.

Kolmekorruselise maja esimesele korrusele jäävad ametnike tööruumid ja üleviimiskamber ning kinnipeetavate eluruumid. Teine korrus kuulub tervenisti vangidele. Meeste poolel on tubades kolm voodikohta. Koridoris asub aga suurem köök neile, kes soovivad ise süüa teha.

Teises tiivas on kuus kohta ka naistele. Nemad paigutatakse tubadesse kahekesi. On üks ema ja lapse tuba, kus on eraldi beebivoodi.

Läbi kahe korruse on ehitatud valvurite ruum, et vajaduse korral kiiresti reageerida. Maja valvavad arvukad kaamerad.

Kolmandal korrusel sisustatakse parasjagu jõusaali, kus saab treenima hakata üksnes vangla personal. Kolmandale korrusel mahub ka 25 meetri pikkune lasketiir. Seegi on mõeldud valvuritele, kes varem käisid laksmist harjutamas politseinike, kaitseliitlaste või kõrgema sõjakooli tiirudes.

Avavanglas on kinnipeetavaile 60 kohta. Sinna saavad koha üksnes need, kel on kindel töökoht mõne vangla lepingupartneri juures või kes õpivad. Samuti on oluline, et karistuse kandmine on jõudnud järku, mil tuleb hakata mõtlema ühiskonda naasmise peale.

Seni said Tartu vangid avavangla teenuseid kasutada Jõhvis või Maardus. Nüüd saavad nad soovi korral Tartusse üle tulla. Põhiliselt hakkavad avavanglas viibima aga Tartu vangla kinnipeetavad.

Tartu avavangla detailplaneering algatati 2008, ehitusleping YIT Ehitusega sõlmiti märtsis 2014. Arhitekt oli Ott Ojamaa, projekteerija AS Amhold. 1442-ruutmeetrise põrandapinnaga avavangla maksumus oli kokku umbes 2,6 miljonit eurot.

Eestis on avavanglad ka Maardus ja Jõhvis. 116-kohaline Maardu avavangla avati veebruaris 2014, 100-kohaline Viru vangla avavangla sai valmis 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles